Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο», κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.
 
Αναλυτικά η ερώτηση της Βουλευτού του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα,έχει ως εξής: 
“Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιλέχθηκαν 7 ΕΠΑΛ να μετατραπούν σε «πρότυπα». Τα ΕΠΑΛ αυτά είναι της Επανομής, του Περάματος, του Άργους, του Βελεστίνου, των Τρικάλων, της Ξάνθης και της Ηγουμενίτσας.

Ο παραπάνω σχεδιασμός φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην πόλη της Ηγουμενίτσας, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό ΕΠΑΛ στην πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, στην 12η συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου 2021, συζήτησε το θέμα «Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης «πρότυπου» ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα» και κατέληξε στην πρόταση να ιδρυθεί νέο «πρότυπο», χωρίς να καταργηθεί το υφιστάμενο ΕΠΑΛ. Ουσιαστικά τάχθηκε ενάντια στην μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο».

Ενάντια στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο» έχουν ταχθεί ομόφωνα τόσο ο σύλλογος διδασκόντων, με την από 25 Μαΐου απόφασή του, όσο και το 15μελές του σχολείου.