Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 161 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 80 Αναφορές, 21 Επίκαιρες ερωτήσεις και 9 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 24.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφάνεια χρηματοδοτήσεων για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID_19.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση & Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους κάνουν αναφορά για σπατάλη χρημάτων από την κυβέρνηση, για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, φέρνουν ως παράδειγμα την "λίστα Κικίλια" και υποστηρίζουν ότι εγείρονται ερωτήματα για τη διαφάνεια των χρηματοδοτήσεων για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ρωτούν έτσι, γιατί επί έξι μήνες από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και ενώ η εμβολιαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζεται ολιγωρία και έλλειμα στην ενημέρωση των πολιτών και βάσει ποιας ανάγκης κρίθηκε σκόπιμη επιπλέον δαπάνη 1,24 εκατομμύρια ευρώ. Ζητά, κατόπιν, την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

ΜέΡΑ25: Ποιο είναι το σχέδιο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων εν μέσω υγειονομικής κρίσης;

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Κατά τον βουλευτή, δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν έχει εμφανίσει σημαντική βελτίωση, τίθεται θέμα για τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ρωτά έτσι, ποια πρόβλεψη έχει υπάρξει σε περίπτωση που ένας/μια υποψήφιος/-α βρεθεί θετικός/-η κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, για τους/τις υπόλοιπους/-ες συνυποψήφιους/-ες του/της που εξετάζονται στην ίδια αίθουσα καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ρωτά επίσης, τι θα γίνει με το σχολικό κτίριο σε περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλά κρούσματα σε διαφορετικές αίθουσες.

ΚΙΝΑΛ: Άμεσες πρωτοβουλίες της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Καμίνης Γεώργιος, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος. Φέρνοντας παραδείγματα από την επικαιρότητα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μία έξαρση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και της πολυεπίπεδης παραβατικότητας στη χώρα μας. Κατόπιν τούτου, ρωτά τον Υπουργό αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση των υπηρεσιακών της δομών και την εκπαίδευση του προσωπικού σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Τρίτη 25.5.2021

Κ.Κ.Ε.: Για την στήριξη των μαθητών που έχασαν μέλος της οικογένειας τους από κορωνοϊό.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δελής Ιωάννης, Κομνηνάκα Μαρία, Παπαναστάσης Νικόλαος και Συντυχάκης Εμμανουήλ, θέτουν ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας. Η ερώτηση αφορά την στήριξη των μαθητών που έχασαν μέλος της οικογένειας τους από κορωνοϊό. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι ελάχιστη ευθύνη της πολιτείας να δίνει την αλληλεγγύη της σε αυτούς τους μαθητές, και προτείνουν να στηριχτούν οικονομικά οι οικογένειες τους, καθώς και να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ρωτούν λοιπόν την Υπουργό, αν προτίθεται να λάβει τέτοια μέτρα.

ΜέΡΑ25: Αποκλεισμένοι συμπολίτες μας από την πλατφόρμα των εμβολίων.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το θέμα του αποκλεισμού πολιτών από τον εμβολιασμό. Η βουλεύτρια αναφέρεται σε πολίτες που εργάστηκαν και έζησαν στο εξωτερικό και έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους και αποκλείονται από την πλατφόρμα των εμβολιασμών. Αυτοί οι άνθρωποι ωστόσο, ανήκουν στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα για τον κορονοϊό. Ρωτά έτσι, αν έχουν επίγνωση του θέματος και αν θα προβούν με άμεσο τρόπο, στην έκδοση μόνιμου ΑΜΚΑ και ταυτόχρονα στην χρονική προτεραιοποίησή τους, για επείγον εμβολιασμό.

ΚΙΝΑΛ: Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μικρομεσαίων, την ώρα που διαγράφονται δάνεια των κατά τεκμήριο οικονομικά πολύ ισχυρών.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, θέτουν ερώτηση και Α.Κ.Ε. Προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη. Η ερώτηση αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χιλιάδες συμπολίτες μας να κινδυνεύσουν με απώλεια της περιουσίας τους, καθώς προβλέπεται μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ρωτούν έτσι τους Υπουργούς, αν προτίθενται να επαναφέρουν ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με ειδική μέριμνα για την προστασίας της α ́ κατοικίας.

Τετάρτη 26.5.2021

ΚΙΝΑΛ: Πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Καμίνης Γεώργιος, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη. Ο βουλευτής με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια όρη, υποστηρίζει ότι ο φυσικός και ζωικός πλούτος της Αττικής έχει υποστεί μια τεράστια φυσική καταστροφή. επίσης επισημαίνει ότι γενικότερα η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της καταστολής και στο επίπεδο της πρόληψης ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Κατόπιν τούτων ρωτά, μεταξύ άλλων, ποιος ήταν ο σχεδιασμός για τις προληπτικές δράσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί στα Γεράνεια, γιατί δεν είχαν διανοιγεί δρόμοι και δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και ποιος φέρει την ευθύνη για την μη πραγματοποίηση των παραπάνω απαιτούμενων ενεργειών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη στελέχωση των "ΜΕΘ" και αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου Αναστασία - Αικατερίνη, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγοντας το θέμα της στελέχωσης των "ΜΕΘ". Πιο αναλυτικά, η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι, εν όψει του COVID-19, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις ΜΕΘ της Αττικής, με αποτέλεσμα να μην νοσηλεύονται ως πρέπει οι ασθενείς. Επικαλούμενη μαρτυρίες ασθενών και εργαζόμενων των νοσοκομείων της Αττίκής, η βουλεύτρια ρωτά για ποιο λόγο δεν γίνονται άμεσα οι διορισμοί των επιμελητών στις ΜΕΘ για του οποίους οι διαδικασίες επιλογής έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και αν προτίθεστε ο Υπουργός να ανακαλέσει ις αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.

Πέμπτη 27.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, λόγω παρέλευσης της προθεσμίας ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας(ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Σημαντικός αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Άδωνη. Στο κείμενο την ερώτησης τους αναφέρονται σε Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία αφορά στην παροχή αρμοδιοτήτων στις Αρχές Ανταγωνισμού των κρατών μελών ΕΕ, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο, η εν λόγω Oδηγία όχι μόνο δεν έχει έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, αλλά δεν έχει καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Κατόπιν τούτων ρωτούν, πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία και που οφείλεται η καθυστέρηση.

Εκτός θεσμικού πλαισίου και με οσμή σκανδάλου η μεθοδολογία αξιολόγησης της δράσης του ΕΠΑνΕΚ / ΕΣΠΑ 2014_2020 για την ψηφιοποίηση των μουσείων.

Μεγάλος αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Άδωνη. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν ακολούθησε με διαφάνεια την απαιτούμενη διαδικασία αξιολόγησης για τη διαχείρηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014_2020 για την ψηφιοποίηση των μουσείων. Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπει ότι η συγκρότηση συλλογικών οργάνων και επιτροπών γίνεται μέσω απόφασης του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα ή Περιφερειάρχη, παρενέβη ο Υπουργός. Ρωτούν έτσι, για ποιον λόγο το Υπουργείο προέβη στη συγκρότηση της επιτροπής κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και ποιες είναι οι ειδικότητες των Εμπειρογνωμόνων που θα διενεργήσουν την αξιολόγηση.

Παρασκευή 28.5.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Διακήρυξη 6/2021 δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών _ συσκευασίας και διανομή ζεστών γευμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2021_2022, 2022_2023 με δικαίωμα προαιρέσεως για το σχολικό έτος 2023_2024.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιαννάκης Στέργιος, απευθύνεται με ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ερώτηση αφορά προκήρυξη διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, κατά τον βουλευτή, από τον διαγωνισμό εξαιρέθηκε ο δήμος Πρεβέζης. Ρωτά έτσι τους Υπουργούς, ποιος ο λόγος για αυτή την εξαίρεση.