H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού για την Υγεία της Γυναίκας από τη γέννησή της έως την ωριμότητα

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται από την επιστημονική κοινότητα ο αυξημένος κίνδυνος που διατρέχουν οι γυναίκες από πολλές ασθένειες. Με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και την πανδημία COVID-19, που αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τον κρίσιμο τομέα της υγείας, τόσο στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης όσο και στην πρόληψη υγείας, είναι αναγκαία όσο ποτέ η έγκυρη, συνεχής και υπεύθυνη πληροφόρηση για την πρόληψη και προστασία της υγείας της γυναίκας.

Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας -8 Μαρτίου 2021- η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας έθεσαν τη γυναίκα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους με μια σειρά πρωτοβουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, με τη δημιουργία ενός πολυσέλιδου ενημερωτικού εντύπου, με τίτλο «Η Υγεία της Γυναίκας από τη γέννησή της έως την ωριμότητα», ενός αυτούσια επιστημονικού κειμένου (consensus) της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και με την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, για την ενημέρωση των εκπροσώπων του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου για κρίσιμα θέματα υγείας της γυναίκας. 

Τη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ∆ιευθυντής Καρδιολογίας στο Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους της εκδήλωσης και της συνεργασίας των τριών επιστημονικών εταιρειών.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι:
  • Βρυωνίδου-Μποµποτά Ανδροµάχη, Πρόεδρος Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ∆ιευθύντρια Ενδοκρινολογίας, Γ.Ν ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ
  • Γιαννακοπούλου Βασιλική, Διευθύντρια Καρδιολογίας, Γ.Ν. ΤΖΑΝΕΙΟ
  • Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας/ Στείρωσης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ∆ιευθύντρια Γ΄ Πανεπιστηµιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ’’, ∆ιευθύντρια Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Παθολογία της Κύησης” Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
  • Χρυσοχόου Χριστίνα, Σύµβουλος ∆.Σ. Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ∆ιευθύντρια Καρδιολογίας, Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.
Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Ασημίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Πνευμονολογίας, Γ.Ν. ΣΩΤΗΡΙΑ, Πρόεδρος του ΚΕΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναδείχτηκαν οι τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής της γυναίκας και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής της, με το δεδομένο μάλιστα ότι η γυναίκα τα τελευταία χρόνια είναι δέκτης πολλαπλών προσκλήσεων, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε όλους τους τομείς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς και έχει «πληρώσει το τίμημα», με αύξηση πολλών νοσημάτων που σχετίζονται με το στρες και την πλημμελή ιατρική παρακολούθηση.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος (μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού), εν τούτοις ο «πραγματικός κίνδυνος» είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πράγματι, η πρώιμη διάγνωση με τη μαστογραφία και οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν ως ευεργετικό αποτέλεσμα να καταλήγουν από τη νόσο μόνο το 3% των γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των γυναικών θα καταλήξει από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Εντυπωσιακό ήταν και το εύρημα που αναδείχτηκε από τις ομιλίες των γυναικών-επιστημόνων, ότι «γυναικεία νοσήματα και καταστάσεις», όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η υποθαλαμική αμηνόρροια, οι επιπλοκές της κύησης, π.χ. η προεκλαμψία, η υπέρταση της κύησης, οι επανειλημμένες αποβολές, ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, οι εξάψεις που παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση κ.ά., αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου» για μελλοντική εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες, αλλά και για αντίστοιχη εμφάνιση προβλημάτων μελλοντικά στα παιδιά που κυοφορήθηκαν από τις μητέρες αυτές, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι σαφές ότι καθίσταται επιβεβλημένη η σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να αναγνωρίσει έγκαιρα ένα πρόβλημα, να απευθυνθεί γρήγορα στον ειδικό, να δημιουργήσει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και να βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η θεραπεία των εξάψεων στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως και η ομαλοποίηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και η θεραπεία με ευαισθητοποιητές ινσουλίνης βελτιώνει τους αντίστοιχους παράγοντες σε γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι γυναίκες-επιστήμονες στη Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης και εισοδήματος ήταν: «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ! ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ! ΔΡΩ! ΖΩ!».