Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech. Έφτασαν και στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη διανομή παρτίδων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της χώρας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στην επικείμενη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Η Γαλλία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε σε τοποθεσία σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με το δίκτυο Europe 1.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Εικόνες από τα οχήματα παράδοσης των εμβολίων βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.

Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.

Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees.

Αυστρία: Έφθασαν με ασφάλεια στη Βιέννη οι πρώτες 10.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και αύριο το πρωί θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί

Με ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό-ψυγείο, συνοδευόμενο από αστυνομικά οχήματα, έφθασαν το πρωί του Σαββάτου, στις 5.35 τοπική ώρα, με ασφάλεια στη Βιέννη, οι πρώτες 10.000 δόσεις του εμβολίου της Biontech/Pfizer, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η μεταφορά του πολύτιμου φορτίου είχε ξεκινήσει στο Πουρς του Βελγίου, και στις 2.00 τα ξημερώματα μονάδες των ομόσπονδων αρχών κυκλοφορίας Βιέννης και 'Ανω Αυστρίας το παρέλαβαν στο συνοριακό σταθμό Σούμπεν της επαρχίας Σέρντινγκ στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Η παράδοση έγινε στη συνέχεια στις φαρμακευτικές αποθήκες της Herba Chemosan στο Σίμερινγκ, τον ενδέκατο τομέα της Βιέννης, όπου και αποθηκεύονται σε θερμοκρασία -74 βαθμών Κελσίου και από όπου θα διανεμηθούν κατόπιν σε ολόκληρη την Αυστρία.

Τις αποθήκες επισκέφθηκαν μετά το μεσημέρι εκπρόσωποι της πολιτικής, η υπουργός 'Αμυνας Κλαούντια Τάνερ και οι κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατιδίων της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ και Κάτω Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Herba Chemosan Αντρέας Βίντισαουερ, μόνο η πρώτη παρτίδα των εμβολίων αποθηκεύεται εξ ολοκλήρου στο Σίμερινγκ, όλες οι άλλες θα παραδοθούν σε συνολικά 17 υποκαταστήματα σε όλη την Αυστρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα φιαλίδιο αρκεί για πέντε εμβολιασμούς, ενώ οι γιατροί, θα παραλαμβάνουν σετ με σύριγγες μαζί με το εμβόλιο, το οποίο, φθάνοντας στον τελικό χρήστη, δεν θα έχει πλέον την τόσο χαμηλή θερμοκρασία όσο στην αποθήκη, αλλά η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ συν δύο και οκτώ βαθμούς Κελσίου.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί, παρουσία του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και μελών της κυβέρνησης, θα γίνουν αύριο το πρωί στις 9.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε πέντε εθελοντές, ηλικίας άνω των 80 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, στο Φαβορίτεν, στον δέκατο τομέα της Βιέννης, θα ακολουθήσει το μεσημέρι ο επόμενος εμβολιασμός, ο οποίος. σύμφωνα με τον κυβερνήτη και δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, θα γίνει στον Κρίστοφ Βένις, τον διευθυντή του εκεί τμήματος λοιμώξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ