Του Γιάννη Βέλλη

Τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, έχει στερηθεί ευνοϊκού δανεισμού από το αντίστοιχο ξένο, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο. Όπως και καταθέσεις, από νοικοκυριά & εταιρείες, αφού τόσο το μνημόνιο, θεσμοί ή όπως αλλιώς έχει καταχωρηθεί αυτό στην Ελληνική κοινωνία από το πολιτικό σύστημα, έχουν οδηγήσει τα πάντα στο κόκκινο. Ήρθε και η πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφή. Γιατί η καταστροφή δεν περιορίζεται στο χώρο του τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως στην Ελληνική κοινωνία που εξυπηρετεί.

Θα ισχυριστείτε και δικαιολογημένα, ότι οι μέτοχοι των τραπεζών κερδίζουν πάντα, αφού όποτε θέλουν εμφανίζουν αυτή την κερδοφορία και όποτε δεν θέλουν τρέχουν στο κράτος να τους σώσει, να τους δώσει κεφάλαια...  Έτσι τώρα που και αυτά δεν υπάρχουν, αποφασίσανε τη μείωση του προσωπικού, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, άσχετα αν μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εκπαιδευτεί να τις ακολουθήσει, ώστε, έστω και στο ελάχιστο να τις κάνει χρήση, τη μείωση των υποκαταστημάτων και τόσα άλλα που απολύτως φυσικά φαίνονται για επιχειρήσεις, γιατί και οι τράπεζες επιχειρήσεις του χρήματος είναι και μόνο το συμφέρον τους κυριαρχεί στην όλη διαδικασία. Ας μη το ξεχνάμε ποτέ.

Όμως αυτό δημιουργεί, παράλληλα, τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως στην Ελληνική ύπαιθρο που οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι ΑΜΕΑ πολλές φορές οδηγούνται σε αδιέξοδο με το κλείσιμο του κάθε υποκαταστήματος -φυσικά και οι επιχειρήσεις, αλλά αυτές μπορούν να το διαχειριστούν ευκολότερα. Γιατί πρώτον πρέπει να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις, για να κάνουν χρήση της οποιαδήποτε τραπεζικής υπηρεσίας, αλλά και για την πληρωμή βασικών λογαριασμών τους, όπως του ρεύματος, του νερού, του κινητού, κ.λπ. Κάτι που δεν είναι εύκολο, αφού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ταξί ή άλλο μέσο που στοιχίζει αρκετά, αφού οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα ΚΤΕΛ δεν θα στηρίζανε τέτοια ασύμφορα δρομολόγια σε τακτική βάση, ακόμα και με ένα μικρό λεωφορείο. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επιδότηση των συγκοινωνιών αυτής της μορφής.

Θα μπορούσατε επίσης να πείτε, ότι αν πιέσουν οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, αυτό μπορεί να αλλάξει ή έστω να έχει βραδυπορούσα πορεία. Πιστεύω, ότι το τραπεζικό σύστημα έχει καθορίσει τους βραχυχρόνιους & μακροχρόνιους στόχους του και η παρέμβασή τους δεν έχει καμία αξία στην παρούσα φάση. Ίσως και αργότερα...

Θα πρότεινα, αν και είμαι ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης, το κεντρικό πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, βουλή, πολιτικά κόμματα, να θέσουνε ως προϋπόθεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας,  τη λειτουργία μηχανημάτων "ΔΙΑΣ" σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα της χώρας, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, με κοινή χρήση μέσα από αυτά όλων των τραπεζών και των υπηρεσιών τους. Με επιδότηση του κόστους των μηχανημάτων αυτών από την ΕΕ μέσα από τη διαχείριση του Ελληνικού κράτους. Ίσως αυτό να είναι η λύση για τα επόμενα χρόνια. 

Εύχομαι καλές γιορτές σε όλες και όλους, με υγεία. Μια καλή δημιουργική χρονιά. Και περισσότερη αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους που ζούνε ή εργάζονται σε αυτόν.