Του Γιάννη Βέλλη

Δεν ξέρω τι γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρω πολύ καλά τι βλέπω στους δρόμους... Κεντρικούς και απόκεντρους. Δεκάδες τρίκυκλα, χωρίς πινακίδες να κυκλοφορούν και κανείς να μην διαμαρτύρεται. Σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την Ελληνική ύπαιθρο, αλλά επίσης όλους τους μεγάλους δήμους, όπως και το κέντρο της Αθήνας. Παντού, παράνομα τρίκυκλα σε χρήση…



Τρίκυκλα σκοτώστρες, τόσο για αυτούς που τα οδηγούν, αλλά και για τον καθένα, που μπορεί να πέσει πάνω τους, αφού τα περισσότερα δεν έχουν ούτε φώτα, ούτε κάτι που θα τραβάει το μάτι, για αντίδραση της τελευταίας στιγμής. Αναρωτιέμαι, γιατί η Ελληνική Αστυνομία & το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν προχωράει τη διαδικασία, με ειδικές αποφάσεις, κατάσχοντας τα παράνομα –κατασκευασμένα- οχήματα, που δεν έχουν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο πάνω τους και οδηγούνται από ανθρώπους, που εάν ελεγχθούν θα φανερωθεί ξεκάθαρα ότι δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης, ασφάλεια, κλπ. Πράγματα αυτονόητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ή και αλλοδαπό πολίτη που κινείται στους ελληνικούς δρόμους. Θα πει κανείς, ότι ξέρουμε την ύπαρξή τους, τα οδηγούν συνήθως Ρομά, ας τους αφήσουμε να μαζεύουν τα μεταλλικά σκουπίδια μας, προσφέρουν στην ανακύκλωση και ίσως με αυτό τον τρόπο δεν κινούνται κάποιοι από αυτούς σε παραβατικές ενέργειες.

Άρα, με αυτή τη «λογική», ανεχόμαστε –συνειδητά- μια κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα και θανάτους, σε όλες τις ώρες της ημέρας. Ανεχόμαστε την παρανομία, ενώ μιλάμε για κράτος δικαίου, ισοπολιτείας, εφαρμογής των νόμων σε όλες και όλους με τα ίδια κριτήρια. Ή όχι;


Ενοχλούμαι με αυτή την κατάσταση, όπως πιστεύω ότι ενοχλείται και πολύς κόσμος που σκέφτεται τις συνέπειες. Φυσικά δεν μιλώ εδώ για ρατσιστικές τάσεις, αλλά για λογικές αντιδράσεις. Εάν η πολιτεία θέλει να εντάξει αυτούς τους Ρομά, μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης οδηγού και να επιδοτήσει την αγορά νομίμων τρίκυκλων αμέσως μετά. Στα πλαίσια στήριξης ευπαθών και "αδύνατων" κοινωνικά ομάδων που δέχονται συχνά τον ρατσισμό.
Αλλά είναι ανεπίτρεπτο να κινούνται τόσες σκοτώστρες στις πόλεις μας & σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να γίνεται κάτι άμεσα. Γιατί αυτό θα έπρεπε να γίνει χθες....χρονικά, όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα στους δρόμους μας, ώστε να προστατεύσουμε, ισότιμα και αυτούς κι εμάς από τυχόν ατυχήματα, καραμπόλες, κ.λπ.

Εύχομαι, έστω και τώρα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, να βρει τον τρόπο και να κατευθύνει τον αστυνομικό σωστά, με ξεκάθαρες οδηγίες, ώστε να αδειάσουν οι δρόμοι μας από τα τρίκυκλα αυτά και τους κινδύνους που τα ακολουθούν.

(Φωτο: Γιάννης Βέλλης)