Έντονες επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς στις 14 Δεκεμβρίου συνεχίζουν να έχουν οι λοιμωξιολόγοι που βλέπουν πως το ιικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει υψηλό και το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται από τους 578 διασωληνωμένους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Έντονη είναι όμως η ανησυχία της κυβέρνησης η οποία από τη μία θέλει πάση θυσία να ανοίξει την αγορά, από την άλλη βλέπει ότι το σχέδιο δε της βγαίνει. Όπως επισήμανε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εννέα περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ανησυχία για τα κρούσματα υπάρχει και για τη Δυτική Αττική.

Aύριο πάντως Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δίχως πλέον ν’ αποκλείεται το σενάριο για το άνοιγμα συγκεκριμένων μόνο καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα και όχι όλης της αγοράς. Πρώτα στη λίστα εξακολουθούν να είναι τα κομμωτήρια και τα κουρεία, ενώ εξετάζεται επίσης το σενάριο ν’ ανοίξουν μαζί και με συγκεκριμένους κανόνες κάποια εμπορικά καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία ή καταστήματα παιχνιδιών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα καταστήματα ανάλογα με την πορεία του ιού είναι πιθανό να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Documento