Στα 2.166 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44.246, εκ των οποίων το 54,7% άνδρες.

Τα 4.225 (9,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.111 (31,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 169 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 38 (22,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 300 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα, 255 (38,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα σημερινά κρούσματα

Από τα επιπλέον 2.166 κρούσματα, τα 2.122 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

* 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

* 542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 2 κρούσμα στην Π.Ε. 'Αρτας

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

* 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

* 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

* 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 35 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις. Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

«Προς το παρόν η Αττική δεν ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης»

Ερωτηθείς ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ, ο Γ Μαγιορκίνης είπε ότι δεν είναι πανάκεια ενώ σε παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωση ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν».

Στη Συνέχει ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιςτα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο, τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.


Ν. Χαρδαλιάς: Αν όλοι εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική της χώρας μας, μια στρατηγική που, όπως είπε, στον πυρήνα της παραμένει σταθερή καθώς «απόλυτη προτεραιότητα ήταν είναι και παραμένει η δημόσια υγεία, προσαρμόζεται όμως σε επιμέρους στοιχεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, καθώς 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στην ζώνη επιτήρησης, επίπεδο Α (κίτρινο), 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο Β (κόκκινο), ενώ το ιδιαίτερο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων εξειδικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες σχετίζονται άμεσα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, αλλά και κάθε φάσης της εξέλιξης του ιού. Γι αυτό το λόγο, όπως είπε, προχώρησαν σε εξειδικευμένα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες όπου ισχύουν τα μέτρα του επιπέδου Β αυξημένου κινδύνου με τις εξής επιπλέον διαφοροποιήσεις.

-Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών καθώς η μετακίνηση επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

-Μετακίνηση από και προς στην εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας για την οποία απαιτείται βεβαίωση από τον εργοδότη, από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς στο σχολείο παρέχεται βεβαίωση κίνησης από τον διευθυντή του σχολείου.

-Επίσης επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 για τους συγκεκριμένους και μόνο λόγους:

-SMS με κωδικό 1 αποστέλλεται για μετακίνηση για λόγους υγείας όπως μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

- SMS με κωδικό 2 αποστέλλεται για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης.

- SMS με κωδικό 3 αποστέλλεται για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες μετά τον καθορισμό ραντεβού για τον οποίο ο πολίτης ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς . Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης πρέπει να επιδείξει και την ανώτερο ενημέρωση αλλά και για μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

- SMS με κωδικό 4 αποστέλλεται για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη καθώς και για συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

- SMS με κωδικό 5 αποστέλλεται για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις.

- SMS με κωδικό 6 αποστέλλεται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης

της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Από τις 21.00 έως τις 5.00 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για λόγους που αφορούν σε κίνηση με κατοικίδιο ζώο πάντα με τη σχετική βεβαίωση μετά από την αποστολή sms αντίστοιχα. Επιπλέον αναστέλλονται οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού. Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας μόνο για επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας καθώς και για να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας ισχύει άπαξ, δηλαδή όταν κάποιος μένει μόνιμα εκτός της Θεσσαλονίκης και των Σερρών μπορεί να ταξιδέψει, αλλά δεν είναι δυνατή η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες προτού αρθούν τα σχετικά μέτρα.

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, των δικαστηρίων εκτός από τις περιπτώσεις επείγοντος, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, του λιανεμπορίου καθώς και οι πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα.

Πρόσθετα μέτρα ισχύουν επίσης για τον αθλητισμό καθώς για τις Π.Ε της Θεσσαλονίκης και των Σερρών προβλέπονται τα εξής:

-Αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα. Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Επίσης αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών οι αγώνες της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου Super League και της Α1 Εθνικής κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Basket League, ενώ επιτρέπονται μόνο οι ευρωπαϊκοί αγώνες Champions League, Europa League, Euroleague και Basketball Champions League, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA και Euroleague.

-Επίσης τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:30 ενώ ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Όσον αφορά τα σχολεία παραμένει ανοιχτή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα των ιδίων των σχολείων. «Τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν καθώς και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας. Έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή, ποσοστό δηλαδή 0,52 και 0,76 αντίστοιχα. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας», υπογράμμισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την Καστοριά αλλά και την Κοζάνη, που όπως τόνισε, σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%. Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες, άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση διότι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά ενδεχομένως μέσα από την κοινότητα σιγά - σιγά να μπει ο ιός και στα σχολεία.

«Αυτή ήταν η λογική που ανέπτυξαν οι ειδικοί χθες το βράδυ και γι αυτό προχωρήσαμε και σε αυτή την αλλαγή όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων», επισήμανε .

Όσον αφορά τους χώρους λατρείας στις Π.Ε της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ισχύουν τα εξής:

-Οι λειτουργίες όλες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών ενώ οι κηδείες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και μέχρι 9 άτομα.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην περιφερειακή ενότητα της Μαγνησίας όπου παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου με αποτέλεσμα η περιοχή να ενταχθεί τελικά στο κόκκινο επίπεδο, επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Αυτή τη στιγμή η Μαγνησία έχει 135 ενεργά κρούσματα ενώ μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 311 στενές επαφές τους οι οποίες και βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα προκειμένου να περιορίσουμε άμεσα τη διασπορά του ιού και σε αυτή την περιοχή», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο κόκκινο επίπεδο, στο επίπεδο Β δηλαδή αυξημένου κινδύνου ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις.

-Οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα ΙΧ, ένας επιβάτης μαζί με τον οδηγό, δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους. Ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που μεταβαίνει σε νοσοκομείο ή για εξετάσεις μπορεί να έχει μαζί του έναν οικείο του να τον συνοδεύει ή δύο γονείς μπορούν να συνοδεύσουν το παιδί τους σε μία έκτακτη ανάγκη. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά αποδεικτικά.

-Επιπλέον σύμφωνα με τη γενική γραμματεία εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και των καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίνεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

-Ακόμη, στο πεδίο εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας του ΚΑΔ 9604 που αφορά στην φυσική ευεξία εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες του κωδικού αυτού. Τόσο στο επίπεδο Β Αυξημένου Κινδύνου όσο και στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αναστέλλονται όλες οι σχετικές δραστηριότητες.

-Η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με διανομή κατ' οίκον το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί.

-Οι διατάξεις που αφορούν την μη τήρηση των μέτρων από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα συμπεριλαμβάνουν και τις ιδιωτικές κλινικές.

-Στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτουμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι στις Π.Ε Θεσσαλονίκης και Σερρών οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τους οδήγησε να πάρουν αυτές τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα κριτήρια είναι απόλυτα επιδημιολογικά. «Κάνουμε αυτό που μας προτείνουν οι επιδημιολόγοι μας και δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ότι γίνεται παγκόσμια. Έχουμε φτάσει σε μία φάση που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που αφορούν και το ζήτημα της εστίασης, που αφορούν και το ζήτημα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν στοχοποιούμε καμία κατηγορία επαγγελματιών ή κλάδων. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και να προασπίσουμε το σύστημα υγείας γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι αν κάτι αυτή τη στιγμή τους προβληματίζει είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν την υπερμετάδοση του ιού. «Είμαστε ανοιχτοί στις όποιες προτάσεις αλλά προτάσεις που λένε ότι γύρω από κάθε χώρο εστίασης ή γύρω από κάθε μπαρ πρέπει να υπάρχει κι ένας αστυνομικός, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποδείχθηκε αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της εστίασης προσπάθησαν και πάλεψαν για να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που χρειάζονταν. Υπήρχαν αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δυστυχώς έχουν τη ευθύνη για πάρα πολλά συγκεκριμένα ζητήματα, και δεν αφορά την εστίαση μόνο. Τα πρωτόκολλα σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να έχουμε περιοχές που φαίνεται και από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι είναι εξαιρετικά φορτισμένες», επισήμανε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Super League 1 είπε ότι εκεί εφαρμόζονται κάποια πρωτόκολλα τα οποία είναι ευρωπαϊκά με testing κάθε εβδομάδα μοριακού ελέγχου σε όλους τους αθλητές και σε όλους τους συνοδούς. «Ανοιχτοί είμαστε και στην Superleague 2 και σε εθνικές κατηγορίες και του χάντμπολ και του βόλεϊ και όλων των υπολοίπων, αλλά χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είμαστε εδώ για να μας υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία όμως θα ακολουθούν ακριβώς τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και στην περίπτωση της Superleague 1 όχι με διάφορα rapid test επειδή είναι φθηνά αλλά με μοριακό έλεγχο», υπογράμμισε.

«Τα μέτρα είναι δυναμικά, τα αντανακλαστικά μας είναι άμεσα γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στα πραγματικά δεδομένα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η πολιτεία έρχεται ομπρέλα να στηρίξει οικονομικά όλες εκείνες τις κατηγορίες που είτε έχουν κλείσει με εντολή της είτε πλήττονται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τον επόμενο ένα μήνα έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα και το στοίχημα αφορά τον καθένα ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί. Αυτό που λέμε είναι η έκκληση και η παράκληση. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα σαν σύστημα υγείας πρέπει να κρατήσουμε και θα κρατήσουμε μόνο αν τηρούμε τα μέτρα. Όπου τηρήθηκαν τα μέτρα όπου εφαρμόστηκαν τα αποτελέσματα είναι καλά. Ήδη στις Σέρρες δείχνει να υπάρχει μία μικρή σταθεροποίηση, ήδη στα Γιάννενα τις πρώτες 5,6 μέρες υπάρχει μία σταθεροποίηση, στην Αττική δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας, δέχεται πίεση το σύστημά μας αλλά τα ποσοστά έξαρσης της πανδημίας είναι δυσανάλογα και μικρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συναγερμός, επαγρύπνηση, αυτές τις 30 μέρες. Είναι στοίχημα που έχει να κάνει με όλους μας και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς γιατί έλαβαν τα ίδια μέτρα με πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Είμαστε μπροστά από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή είναι η επιδημιολογική μας κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι από την στιγμή που έχουμε έναν κερδισμένο χρόνο δεν πρέπει να τον σπαταλήσουμε. Κι αυτός ο κερδισμένος χρόνος έχει να κάνει με ένα σύστημα υγείας που πιέζεται και πρέπει όλοι να δουλέψουμε στη λογική να παραμείνει ακέραιο και να μην φτάσουμε σε σημείο για το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Στην τεράστια προσπάθεια και επιμονή που έχουμε δείξει αυτό που χρειάζεται είναι να προσθέσουμε 30 ακόμη μέρες».


Β. Κοντοζαμάνης: Η προσπάθεια ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας είναι συνεχής αλλά δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Yγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε όσους αναφέρουν ότι μένουν ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ, κάνοντας λόγο για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών Yγείας. «Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας.Εξήγησε ότι η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, «δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε στοιχεία για την λειτουργία κλινών ΜΕΘ. Ειδικότερα, στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Το σύστημα υγείας αναδιατάσσει τις δυνάμεις του όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο σε κλίνες νοσηλείας όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου «το πρόβλημα είναι πιο οξύ» και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ενισχύεται το σύστημα με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους. Επίσης , η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι στη μάχη με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορονοϊό, εφόσον χρειαστεί. «Η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.