Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Τα 4.865 (4,8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26.718 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 607 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 169 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 79,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Tέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.102 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 842 (40,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

H γεωγραφική κατανομή των 2013 νέων κρουσμάτων covid -19 έχει ως εξής:


· 14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
· 319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
· 545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
· 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
· 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
· 15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
· 40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
· 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
· 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
· 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
· 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
· 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
· 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
· 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
· 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
· 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
· 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
· 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
· 80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
· 46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
· 73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
· 70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
· 97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
· 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
· 34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
· 73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
· 16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 53 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Β. Παπαευαγγέλου: Με αργό ρυθμό η μείωση των κρουσμάτων. Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Αν και παρατηρείται σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από την αναμενόμενο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει και δυστυχώς αναμένεται μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7 με 14 μέρες, ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είπε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα . Η πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις.

Ανέφερε ότι στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307.000 θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στην 16η θέση με βάση την θνητότητα. «Παραμένουμε με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Χθες παρουσιάστηκαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας και φαίνεται ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η καθηγήτρια. «Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείτε ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων-Πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

Ν. Χαρδαλιάς: Ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως είπε, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. «Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη δηλαδή υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, και ζήτησε από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό. Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία καθώς, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σημείωσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα, από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι χθες, δηλαδή τις τελευταίες 20 ημέρες, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 1.341.961 ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.005 συνολικά ημερών.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία μας, όσο μικρή και αν είναι, για να εξαπλωθεί. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν έχει ξεπεραστεί το σενάριο ως προς τους μέγιστους αριθμούς (κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων) και ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο κι αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα που έχουν δυναμικό χαρακτήρα το κάνουμε με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, τα ζητήματα δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του εθνικού συστήματος να μην βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες είτε στο πρώτο είτε σε αυτό το στάδιο», ενώ προσέθεσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη καθώς καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Σχετικά με τα rapid tests και αν προβλέπεται αύξηση της διενέργειάς τους ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν είναι τυχαιοποιημένα μόνο τα τεστ που κάνουν αλλά υπάρχουν και στοχευμένα τεστ ανάλογα με το προϊόν της κάθε ιχνηλάτησης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανάλογα με τους δείκτες που μπορούν να τους δείξουν ότι έχουν πιο δυναμικούς πολλαπλασιαστές σε κάποιες περιοχές. «Στοχευμένα ο ΕΟΔΥ μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ΚΟΜΥ και τα υγειονομικά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας παρεμβαίνουν ανάλογα με την περίπτωση», σημείωσε.

Β. Κοντοζαμάνης: Οι προϋποθέσεις ένταξης των βουλευτών στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας σήμερα απέστειλε επιστολή στους βουλευτές που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΕΣΥ όπου τους ενημερώνει για τις προϋποθέσεις ένταξης τους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι προϋποθέσεις αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης η οποία είναι πλήρης, την ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ, η οποία σημαίνει ότι η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι ίδια με οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο του ΕΣΥ.

Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εμβολιαστικά Κέντρα

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα είπε ότι προχωρά η προετοιμασία τους και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού.

«Μιλάμε για μια συνένωση δυνάμεων, όπου υπουργεία, φορείς και εταιρίες, υπό ενιαίο συντονισμό ετοιμάζονται προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μόλις έχουμε στη διάθεση μας το εμβόλιο», είπε ο υφυπουργός.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που κάνει τις διαπραγματεύσεις και την προμήθεια των εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Εξήγησε ότι για να γίνει κάποιο εμβόλιο θα πρέπει να προηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και μόνο τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός που σημαίνει «ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.