Ο πρόσφατος θάνατος του παλαίμαχου και διακεκριμένου Έλληνα Δικηγόρου της Νότιας Αφρικής, Γεώργιου Μπίζου, από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, ο οποίος υπήρξε όχι μόνο δικηγόρος του Νέλσωνος Μαντέλα, αλλά και προσωπικός του φίλος, μου δίνει την αφορμή να προσθέσω ότι η γυναίκα του Γ. Μπίζου, η προαποβιώσασα Αρετή Ντάφλου, ήταν Ελληνίδα, ο πατέρας της οποίας, Βασίλης Ντάφλος γεννήθηκε στην Τουρκοκρατούμενη τότε Ήπειρο και στο χωριό Λειά Φιλιατών, το οποίο η δυνατή γραφίδα του επίσης, Λειώτη Νίκου Γκατζογιάννη, αποτύπωσε στον παγκόσμιο χάρτη, με το πασίγνωστο διεθνώς βιβλίο του «ΕΛΕΝΗ».


Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, ο νεαρός Βασίλης Ντάφλος βρέθηκε στην Ν. Αφρική και να με ποιο τρόπο: είχε προηγηθεί στις εσχατιές της Αφρικής ένας άλλος Λειώτης, μια αληθινά οδυσσεϊκή φυσιογνωμία, ο θρυλικός Τζων Κώστας. Τότε (1899-1902) εμαίνετο ο πόλεμος μεταξύ της κοσμοκράτειρας Βρετανικής αυτοκρατορίας και των πρώτων Ευρωπαίων μεταναστών, γνωστών ως Μπόερς.

Ο Τζων Κώστας ετάχθη εθελοντικά με το μέρος των Μπόερς. Στη μεγάλη μάχη του ποταμού Μόντερ(28.2.1900) ο Τζων Κώστας συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Άγγλους και μεταφέρεται στην Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα), απ’ όπου επιστρέφει στην Ν. Αφρική, μετά τη συνθήκη της Ειρήνης του 1902.

Το 1911 επιστρέφει στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Ήπειρο, εντάσσεται σε ανταρτικές ομάδες και εισέρχεται στα απελευθερωμένα Ιωάννινα(21.2.1913).

Τότε με προτροπή του, μετανάστευσε στην Ν. Αφρική, μία ομάδα νεαρών, Λειωτών, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Ντάφλος, ο μετέπειτα πεθερός του Γ. Μπίζου και ο αδελφός του πατέρα μου Φώτιος Βενέτης, ο οποίος επέστρεψε σύντομα στην Ελλάδα για να πεθάνει το 1914.

Ο Γ. Μπίζος και η Αρετή Ντάφλου παντρεύτηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22.8.1954 και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Δάμωνα, τον Κίμωνα και τον Αλέξη. Άπαντες επιστήμονες.
Ο Τζων Κώστας, ως Βενιζελικός, μετά τις εκλογές του 1920, επέστρεψε στο Στέλλεμπος της Ν .Αφρικής, όπου πέθανε το 1932.


Αντώνης Ν. Βενέτης,
Μοναστηράκι Δωρίδος