Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και η χαρά, η αναμονή αλλά και η αγωνία μας είναι μεγάλη. Η προσαρμογή δεν αφορά μόνο ένα νέο σχολικό πλαίσιο ή μια νέα τάξη αλλά και νέες απαιτητικές συνθήκες εν μέσω μας πανδημίας που ακόμη εξελίσσεται. Τα σχολεία λειτούργησαν για λίγο πριν τις θερινές διακοπές δίνοντας μια πρώτη εντύπωση για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με τον χώρο της εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Μοιάζει η σχολική αρχή πολύ διαφορετική από κάθε άλλη αρχή. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτή την πρόκληση.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Ως γονείς έχουμε να φροντίσουμε τις ανάγκες μας για να στηρίξουμε την οικογένειά μας. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε τους αγαπημένους μας αν δεν είμαστε εμείς καλά. Προσπαθούμε να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να επικοινωνήσουμε με φίλους και να βάλουμε χαρά και ευχαρίστηση στην ζωή μας τώρα περισσότερο από ποτέ καθώς η πανδημία δοκιμάζει αντοχές και αποθέματα. Σχεδιάζουμε με ψυχραιμία και ρεαλισμό την νέα χρονιά λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες. Ας κάνουμε και λιγότερα, ας μην φορτώσουμε πολύ το πρόγραμμά μας. Μιλάμε με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας και το σχολείο και ενημερωνόμαστε για τις αλλαγές. Συνεργαζόμαστε με το σχολείο, είμαστε βοηθητικοί στην νέα κανονικότητα. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι και οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι που βιώνουν επίσης την πανδημία με όλες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην προσωπική τους ζωή καθώς και στον τρόπο που κάνουν το μάθημα. Προσπαθούμε να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να γινόμαστε φορτικοί ή και παρεμβατικοί στο έργο τους. Δείχνουμε εμπιστοσύνη ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία της υγείας των παιδιών μας. Αναγνωρίζουμε και δικαιώνουμε τα συναισθήματά μας. Είναι φυσικό να νιώθουμε χαρά και ανακούφιση που τα παιδιά μας θα αρχίσουν το σχολείο και παράλληλα φόβο και άγχος για την ασφάλειά τους.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας

Ενημερώνουμε πρώτα εμείς ως γονείς για τον ιό, επαναλαμβάνουμε τις πληροφορίες με τρόπο κατανοητό για κάθε ηλικιακή ομάδα. Εξηγούμε τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές στο σχολείο. Είμαστε εμείς ως γονείς τα παραδείγματα εφαρμογής και τήρησης μέτρων προστασίας για τα παιδιά. Αν αμφισβητούμε ως ενήλικες τα μέτρα, θα τα αμφισβητήσουν και εκείνα δυσχεραίνοντας την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες του σχολείου.

Καθησυχάζουμε ότι τα μέτρα είναι για την υγεία την δική μας καθώς και των αγαπημένων και συνανθρώπων μας και ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Δεν θα είναι για πάντα.

Τονίζουμε παράλληλα όλα τα πράγματα που θα μείνουν τα ίδια. Η ρουτίνα, οι δραστηριότητες , οι βόλτες, τα παιχνίδια με φίλους δεν θα αλλάξουν, θα συνεχίζουν να δίνουν χαρά.

Συζητάμε τα συναισθήματά τους ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Είναι φυσικό να έχουν αντιφατικά συναισθήματα, χαρά και ανυπομονησία για να δουν τους φίλους τους αλλά και θυμό και απογοήτευση για τους περιορισμούς. Βοηθάμε να κατανοήσουν ότι πολλά αντιφατικά συναισθήματα μπορεί να συνυπάρχουν ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν έτσι αρκεί να το εκφράζουν σε ένα κλίμα αποδοχής και εκτίμησης.

Προσπαθούμε να δώσουμε νόημα σε αυτή την πρωτοφανή εμπειρία της πανδημίας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην ανθεκτικότητα, να μιλήσουμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή μας και τα πράγματα που είναι σημαντικά και πρωτεύοντα. Μπορούμε να γράψουμε μικρές ιστορίες προσαρμοστικότητας και ευελιξίας που θα εγγραφούν στην προσωπική και οικογενειακή μας πορεία.

Γιορτάζουμε το νέο ξεκίνημα φέτος λίγο περισσότερο από προηγούμενες σχολικές χρονιές. Κάνουμε κάτι που θα θυμούνται τα παιδιά ώστε να τα βοηθήσει να συνδέσουν τη νέα χρονιά με κάτι ευχάριστο.

Τέλος έχουμε κατά νου ότι όλοι ,παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι κανείς μόνος, όλοι δοκιμαζόμαστε. Δοκιμάζονται οι αντοχές, η πίστη, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητά μας.

Εύχομαι μια καλή και πλούσια σε εμπειρίες σχολική χρονιά.

Κωνσταντίνα Ζιάγκου
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Σύμβουλος