Αγαπητοί γονείς ,

Ευχόμαστε σε όλους σας καλή σχολική χρονιά σε μια δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο για όλους μας . Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα και χαρακτηρίζεται από έξαρση της πανδημίας COVID-19 . Την περσινή σχολική χρονιά προσπαθήσαμε µε κάθε τρόπο κάτω από αντίξοες συνθήκες να στηρίξουµε παιδαγωγικά, ψυχολογικά, γνωστικά τους µαθητές µας, τόσο στην περίοδο της καραντίνας όσο και στην περίοδο που άνοιξαν τα σχολεία. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, η κυβέρνηση όχι µόνο δε στάθηκε αρωγός αλλά µε την πολιτική της έβαζε εµπόδια, δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με συσσωρευμενα προβλήματα, που µε διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ταλανίζουν την εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση αρνείται να κάνει πράξη τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολείων µε υγιεινή και ασφάλεια! Ακόµα και µε βάση τις τοποθετήσεις των επιστηµόνων, η χρήση της µάσκας από µόνη της δεν αρκεί. Δεν πήρε κανένα µέτρο ώστε να µειωθεί ο αριθµός των µαθητών ανά τάξη ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ,αντίθετα νομοθέτησε 25αρια τμήματα , δεν εξασφάλισε νέους χώρους. Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί καν για τις βασικές ανάγκες καθαρισμού των σχολείων . Λίγες ώρες πριν τον αγιασμό τα σχολεία βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση . Όλα αυτά στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο άκρως επικίνδυνο για την υγεία των µαθητών και των γονιών τους όσο και των εκπαιδευτικών.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!

Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συµµετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούµε να γίνει µε όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων.


Απαιτούμε :

  • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Αγαπητοί γονείς ,

Ήμασταν και θα είμαστε πάντα στην ίδια όχθη αυτή της προάσπισης και του αγώνα για την στήριξη και την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης . Αυτό σας ζητούμε και τώρα να κάνουμε από κοινού , να δώσουμε αυτό τον αγώνα από το ίδιο μετερίζι όπως και το παρελθόν .Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί το σχολείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας .

Σας καλούμε όλους στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , ωρα 13:00 στην πλατεία Δημαρχείου , Ηγουμενίτσα
.

Σεπτέμβριος 2020