Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μη βιώσιμο παρόν και μέλλον και ζητά την άμεση λήψη μέτρων

Επιδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, χορήγηση άτοκου δανείου με εγγύηση δημοσίου ίσο με το 30% του μέσου όρου του τζίρου των τριών τελευταίων ετών, έγκριση αναστολής πληρωμών των ήδη ρυθμισμένων δόσεων προς το Δημόσιο μέχρι την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή τους σε νέες ρυθμίσεις 120 δόσεων, είναι μεταξύ των μέτρων που ζητά η Ελληνική Ένωση Εταιρειών Εξοπολισμού Εκδηλώσεων (HERCA), προκειμένου να μην καταρρεύσει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες του κλάδου ξεπερνούν τις 200 και έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.


Αναλυτικά η ανακοίνωση

Απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, ως εκπρόσωποι εταιριών που επενδύουν σημαντικά ποσά σε εξοπλισμούς (ηχητικά και φωτιστικά μηχανήματα, μουσικά όργανα, κατασκευές ικριωμάτων, γιγαντοοθόνες, γεννήτριες, κ.λπ.) για την υλοποίηση ευρέος φάσματος εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Οι εξοπλισμοί αυτοί απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν όλες οι παραγωγές του πολιτισμού, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι πολιτικές και προεκλογικές εκδηλώσεις, τα events, τα συνέδρια, οι κινηματογραφικές, οι τηλεοπτικές και οι διαφημιστικές παραγωγές και εν γένει ό, τι αφορά στη βιομηχανία του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του θεάματος.

Στις παραγωγές αυτές απασχολούμε χιλιάδες εργαζόμενους και ένα υψηλής εξειδίκευσης τεχνικό προσωπικό. Ως προς τις παραγωγές, ενδεικτικά αναφέρουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα εγκαίνια των καινούργιων αεροσκαφών της AEGEAN, τα Festivals με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, τις συναυλίες και τις θεατρικές παραγωγές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε όλη την επικράτεια, τις κυβερνητικές και πολιτικές συναντήσεις, τα συνέδρια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και πανεπιστημίων, αλλά και πρόσφατα την κίνηση του δήμου Αθηναίων με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη να τραγουδά στους δρόμους της Αθήνας.

Σε όλη την περίοδο της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, ο κλάδος μας χτυπήθηκε βάναυσα με πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Με τη νέα υγειονομική και οικονομική κρίση, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πλέον ανυπέρβλητα και οδηγούν σε ένα μη βιώσιμο παρόν και μέλλον. Όπως γνωρίζετε, οι εκδηλώσεις του κλάδου μας, ήταν οι πρώτες που ματαιώθηκαν και ακολούθησε η αναστολή της λειτουργίας των εταιριών μας. Οι όποιες εκδηλώσεις και συνέδρια θα προγραμματιστούν για το μέλλον, είναι άγνωστο ακόμη αν και πότε θα πραγματοποιηθούν, για το καλό της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό, προστίθεται η δυσκολία του ότι από την ώρα που θα γίνει άρση των μέτρων συνάθροισης του κοινού, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εξάμηνη περίοδος σχεδιασμού των όποιων εκδηλώσεων-παραγωγών, λόγω της φύσης του κλάδου, στον οποίο επιχειρούμε.

Στη βάση αυτή, η άμεση και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη από το κράτος είναι επιτακτική. Αν δεν υπάρξει μία συντονισμένη και αποτελεσματική δέσμη μέτρων, δεν θα μπορέσουμε όλοι μαζί (οι εταιρίες, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες μας) να ζήσουμε την επόμενη μέρα.

Οι όποιες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις , συναυλίες, events, συνέδρια, και εν γένει ό, τι αφορά παραγωγές στη βιομηχανία του θεάματος και του θεματικού τουρισμού υλοποιηθούν με περιοριστικούς όρους και χωρίς την ολική άρση των μέτρων, δεν μπορούν να παράξουν τα οφέλη που καθιστούν τον κλάδο βιώσιμο στο σύνολό του και μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Παράλληλα, αν επεξεργαστούμε τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, θα διαπιστώσουμε ότι μεγάλο κομμάτι του χώρου μας επιβιώνει και παράλληλα προσφέρει στο κράτος (θέσεις εργασίας, εισφορές, φορολογικά έσοδα κ.α.) από παραγωγές που έχουν να κάνουν με μεγάλα projects στο χώρο του θεάματος, με εταιρικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις σε μεγάλους χώρους όπως το ΟΑΚΑ, το Καλλιμάρμαρο, το Tae kwo do, το Metropolitan Expo, το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, αλλά κυρίως από το θεματικό τουρισμό, όπως συνέδρια και events μεγάλων εταιριών, μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ με ξένους καλλιτέχνες, κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμοι από το εξωτερικό κ.α.). Με τις επενδύσεις μας, έχουμε καταφέρει όλες αυτές οι παραγωγές να είναι υλοποιήσιμες στην πατρίδα μας, αντί σε άλλη χώρα, αλλά και χωρίς να έρθουν εδώ αντίστοιχες ξένες εταιρίες να τις υλοποιήσουν, με ό, τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα μας, από πλευράς απώλειας θέσεων εργασίας και οικονομικών εισροών.

Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητοι παράγοντες ανάπτυξης και εξέλιξης για την Ελλάδα και πρέπει να γίνονται δράσεις που τους προάγουν. Αυτή τη στιγμή, όμως, ο κλάδος μας είναι στην εντατική και πρώτα πρέπει να τον γιατρέψουμε στηρίζοντάς τον και στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων πάντα, να δούμε ποιες δράσεις είναι εφικτές. Η σχέση μας, άλλωστε, με την πολιτεία είναι μία αμφίδρομη σχέση, από την οποία προέκυψαν μέχρι σήμερα και εξαιρετικές συνεργασίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε τη δύσκολη αυτή στιγμή τη στήριξη του Κράτους, δηλαδή του συνεργάτη μας, και όχι την ελεημοσύνη του. Εδώ και μια δεκαετία, οι επιχειρήσεις μας, χωρίς τη στήριξη κανενός, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε εξοπλισμό και στην παροχή υπηρεσιών που συμβάλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού και στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της χώρας. Την ίδια ώρα οι εταιρίες μας στήριζαν το Κράτος με τους περισσότερους άμεσους και εμμέσους φόρους σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να συμβάλλουν στην οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. Τώρα πρέπει να γίνει το ανάποδο. Πρέπει να αποφευχθεί να ξαναγίνει κρίση χρέους, η κρίση της πανδημίας για τις εταιρίες μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Αν τεθούμε σε κανονική λειτουργία, καταλαβαίνετε ότι αυτό πραγματικά δεν θα ισχύει, αφού επί της ουσίας δεν θα έχουμε αντικείμενο! Μπορεί να γίνονται κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές ή κάποιες άλλες σε επίπεδο live streaming και να ακολουθήσουν και κάποιες άλλες με περιορισμούς , αλλά αυτό δεν φτάνει σε καμία των περιπτώσεων να συντηρήσει κανέναν επί της ουσίας!

Τέλος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε σε διαδικασία ίδρυσης Ένωσης και παράλληλα οραματιζόμαστε και τη σύσταση ενός ενιαίου Φορέα, όπου η δική μας Ένωση μαζί με άλλους συνδέσμους και άλλα σωματεία του κλάδου, θα μπορέσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες μας, να βάλει κανόνες και να μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τα δικαιώματά μας. Είμαστε ήδη σε επαφές και με άλλους φορείς και η ανταπόκριση είναι θετική.

Σημειώνουμε ότι οι εταιρίες του κλάδου μας ξεπερνούν τις 200 στον αριθμό και με χιλιάδες εργαζόμενους να απασχολούνται είτε μόνιμα είτε ως ημι-απασχολούμενοι είτε ως εποχιακό προσωπικό είτε ως συνεργάτες ελεύθεροι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω και με σκοπό την αποφυγή της πτώχευσης, τη διατήρηση σε λειτουργία των εταιριών και την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, καθώς και την επιστροφή στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη, όταν επέλθει η κανονικότητα στη δημόσια ζωή, είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα ακόλουθα αιτήματά μας:


  • Να γίνει επιδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, σε δυο φάσεις: α) επίδομα μέχρι την ολική άρση των μέτρων, β) επιδότηση των μισθών για τέσσερις μήνες μετά την άρση των μέτρων, και αναστολή των εισφορών για όλο το παραπάνω διάστημα.
  • Να δοθεί άτοκο δάνειο με εγγύηση δημοσίου ίσο με το 30% του μέσου όρου του τζίρου των τριών τελευταίων ετών, με 6 μήνες περίοδο χάριτος από την άρση των μέτρων και αποπληρωμή σε βάθος πενταετίας, με δικλείδες ασφαλείας για το κράτος τύπου ΕΣΠΑ.
  • Να εγκριθεί αναστολή πληρωμών των ήδη ρυθμισμένων δόσεων προς το Δημόσιο μέχρι την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή τους σε νέες ρυθμίσεις 120 δόσεων.
  • Να μην καταβληθεί προκαταβολή φόρου για το 2020.
  • Να γίνει επιδότηση 100% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης μέχρι την ολική άρση των μέτρων.