Τέσσερα σωματεία, το Ελληνικών Δημιουργών «Μέτρον», το Δημιουργών ΑΣΜΑ 450, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για αποκλεισμό από τις πολιτιστικές δράσεις του φετινού καλοκαιριού.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, παρότι πανηγυρικές, καλύπτουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι, τόσο του κόσμου του πολιτισμού, όσο και του κοινού.

«Αντί το ΥΠΠΟ να ορίσει διαδικασίες και προθεσμίες διαφανείς - ως προς την κατάθεση προτάσεων καλλιτεχνικών δράσεων - και να συστήσει μια επιτροπή υψηλού κύρους, πάντα σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, για να τις αξιολογήσει, προτίμησε τις απευθείας (!) αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, από τις οποίες απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον ελληνικό χώρο» αναφέρουν τα σωματεία, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «εξωφρενική» και τις επιλογές του υπουργείου «αυταρχικές, κατ' ουσίαν παράνομες και εκτός τόπου και χρόνου».

Ζητάνε την ακύρωσή τους και «τη σε νέα υγιή βάση αναθεώρηση της πρωτοβουλίας του, η οποία υποτίθεται πως επιλέχθηκε προς ενίσχυση των ελλήνων καλλιτεχνών, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης της εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας».

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βρεθεί στο στόχαστρο γενικευμένης κριτικής, τόσο για την ολιγωρία του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, αλλά και του τρόπου που τελικά προσπαθεί να τις ανασχέσει.

Πηγή: typos-i.gr