Η χθεσινή ανακοίνωση της επανέναρξης των πτήσεων ήταν αρκετή για να εκδηλώσουν οι αεροπορικές εταιρείες το έντονο ενδιαφέρον τους για επανεκκίνηση των αεροπορικών δρομολογίων, σύμφωνα με τη Fraport Greece. Κάτι που δικαίωσε το αίτημα τόσο της Περιφέρειας Κ.Μ. όσο και της εταιρείας για “ άνοιγμα” στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Βήλο Γενικό διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Fraport Greece, όπως τόνισε, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της αλλά και χάρη στη δυναμική και την προοπτική ανάπτυξης που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στο δεύτερο Destination Update Webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Βήλος υπογράμμισε τη δυναμική του αεροδρομίου Μακεδονία, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης κατά 8,6% ενώ μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2020 η αύξηση της κίνησης εξωτερικού ανήλθε περίπου στο 4,5%, το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 60.000 επιβάτες.

«Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε τις αγορές που θα ανοίξουν, για να αρχίσουμε να πετάμε. Για εμάς, πρώτος στόχος είναι η αγορά της Γερμανίας, καθώς το μερίδιό της στην κίνηση του αεροδρομίου Μακεδονία είναι 32%. Και αυτό, γιατί είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες που ζουν εκεί και θέλουν να επισκεφθούν τους συγγενείς και φίλους τους στη Βόρεια Ελλάδα», επεσήμανε ο κ.Βήλος.

Την ίδια ώρα οι εργασίες για τον νέο τερματικό σταθμό συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς, τέτοιους που μεταθέτουν το χρονοδιάγραμμα και επισπεύδουν την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό σημαίνει ότι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ήδη ολοκληρωθεί ο νέος τερματικός σταθμός και η ανακαίνιση του παλιού ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τον κ.Βήλο.

«Είμαστε έτοιμοι, αισιόδοξοι. Συγκρατημένα μεν, αλλά το πρόσημο για την ώρα είναι θετικό», είπε.

Την ίδια ώρα, η υπεύθυνη επικοινωνίας του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, Ιωάννα Παπαδοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στο αεροπορικό ταξίδι και να «πιάσουμε το νήμα από την αρχή, με βάση τα νέα δεδομένα». Ο αεροπορικός κλάδος, όπως είπε, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη μέχρι τώρα ιστορία του.


H Aegean airlines ξεκινά τις πτήσεις για 6 χώρες από Θεσσαλονίκη

Από 15 Ιουνίου ξεκινά πτήσεις από το αεροδρόμιο Μακεδονία η Aegean Airlines προς 6 προορισμούς του εξωτερικού. Όπως ανέφερε η Μαρίνα Σπυριδάκη Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines. Πρόκειται για επανέναρξη των απευθείας δρομολόγιών της, από και προς τη Θεσσαλονίκη, υπό την αίρεση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των χωρών, με το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, τη Στουτγάρδη και τη Λάρνακα. Ενώ, μόλις ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών και η άρση των περιορισμών πρόσβασης στο Ισραήλ, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

«Ευελπιστούμε το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος να έχουμε ανακτήσει το 50% της συνολικής μας δραστηριότητας», σημείωσε. Τόνισε δε ότι τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι αυστηρά ενώ το πλήρωμα θα υποβάλλεται σε τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού κάθε 15 μέρες.


Προβληματισμός για τον οδικό τουρισμό και τους ξενοδόχους της ΠΚΜ

Την ανησυχία τους για τον τρόπο διαχείρισης κρούσματος στην περιοχή της Χαλκιδικής αλλά και γενικότερα στις περιοχές με μεγάλη οικιστική πυκνότητα επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και των Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης άμεσα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, θέλουμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας και εκτιμώ ότι θα είμαστε από τις πρώτες περιοχές που θα έχουν τουρισμό, δεδομένης της ευκολίας πρόσβασης των γειτόνων μας οδικώς», σημείωσε ο κ.Τάσιος. «Θα πρέπει ωστόσο να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις και να ληφθούν επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε. Είπε ακόμη, ότι ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής, συνεργάζεται με την Marketing Greece για την προβολή του προορισμού στα Βαλκάνια και σε δεύτερη φάση στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Παρόμοιες ανησυχίες και αγωνίες εξέφρασε και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, η οποία επεσήμανε ότι ακόμη η κατάσταση είναι ρευστή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες των Βαλκανίων ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το «τοπίο» για το ποια ξενοδοχεία θα επιλέξουν να ανοίξουν. «Σαφώς θέλουμε η χώρα μας να είναι και να δίνει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού αλλά και τα ξενοδοχεία χρειάζονται στήριξη», τόνισε.


Άρση του μέτρου για τον περιορισμό των θέσεων στα τουριστικά λεωφορεία ζητά ο κλάδος

Με τον μεγαλύτερο αριθμό των τουριστικών λεωφορείων να βρίσκεται σε ακινησία έχοντας παραδώσει πινακίδες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν άρση του μέτρου για περιορισμό των θέσεων κατά το ήμισυ, σύμφωνα με όσα είπα ο Μιχάλης Πεζίκογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης. «Ο κλάδος μας ήταν ο πρώτος που χτυπήθηκε, από τον Φεβρουάριο και δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για τα τουριστικά λεωφορεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο περιορισμός των θέσεων ανεβάζει το κόστος μεταφοράς και δεν νοείται οι επιβάτες να είναι όλοι μαζί στο αεροπλάνο αλλά όχι στο λεωφορείο».

Αυτήν τη στιγμή όλες οι κρατήσεις είναι παγωμένες ενώ κινητικότητα υπάρχει μόνο για τη μετακίνηση περίπου 10.000 εργατών από την Αλβανία προς την Ημαθία και την Πέλλα, προκειμένου να εργαστούν στη συγκομιδή των φρούτων, τόνισε.

Το 2ο σεμινάριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, με την υποστήριξη του Thessaloniki Convention Bureau και των τουριστικών Οργανισμών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής συντόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, όπου είναι πρόεδρος και τη συνεργασία με τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη μέρα και να γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ