Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης για τη χορήγηση βοηθήματος επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δικαιούχοι του ειδικού αυτού βοηθήματος επανασύνδεσης θα είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020, προκειμένου να καλυφθούν και καταναλωτές που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν περίπου 1250 ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, μέλημά μας είναι η στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Ενθαρρύναμε τις εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος να προσφέρουν εκπτωτικά πακέτα, η καθεμία στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Τώρα διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, ενισχύοντας τον ειδικό λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και επεκτείνοντας το πεδίο της ρύθμισης στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί έως και το τέλος Απριλίου. Με την απόφαση αυτή, αποδεικνύουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σημείωσε: «Με την απόφαση αυτή, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι μεριμνούμε για τους πιο αδύναμους καταναλωτές. Όσοι αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο έως τις 30 Απριλίου και πληρούν τα κριτήρια, θα επανασυνδεθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποκοπές, αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που ενώ μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν το πράττουν και όχι αυτοί που καθυστερούν επειδή βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια».

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θεσπίστηκε το 2017, τα αιτήματα επανασύνδεσης εξετάζονται από επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (έως 9.000 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό που προσαυξάνεται μέχρι τα 31.500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες) με επιπλέον προσαυξήσεις για άτομα με αναπηρία και ανάγκη χρήσης ιατρικών συσκευών για μηχανική υποστήριξη. Ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Καλύπτεται το σύνολο της οφειλής όταν αυτή δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, το 75% από 6.001-9.000 ευρώ, το 50% από 9.001 - 12.000 ευρώ και το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω. Το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, το πλήθος των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ