Περίπου πέντε εκατομμύρια Αλβανοί πολίτες επισκέπτονται για τουρισμό άλλες χώρες κάθε χρόνο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή τους, με 944.000 αφίξεις, ήτοι το 3% της συνολικής εισερχόμενης κίνησης στη χώρα το 2019 (στοιχεία ΤτΕ) και μέση διάρκεια παραμονής 3,5 μέρες.

Η πρώτη τους επιλογή, είναι η Ήπειρος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης μετά την πανδημία, η Αλβανία παρουσίασε (και αυτή) χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα και η κατάσταση ήταν «σχετικά ελεγχόμενη»: 989 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31 θάνατοι συνολικά.

Αυτό που ανιχνεύει η έρευνα, είναι οι αγορές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί με σχετική ασφάλεια η Ελλάδα, για να τονώσει την τουριστική κίνηση. Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού, που αντιστοιχούν στο 87% των εσόδων (στοιχεία 2019). Ανάμεσά τους, τα περισσότερα έσοδα αποδίδουν η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Δύο στις τρεις έχουν «βεβαρυμμένο» υγειονομικό προφίλ, ενώ δεν σημαίνει πάντα ότι η Ελλάδα είναι στους βασικούς τους τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί επιλέγουν ως έκτη τη χώρα μας, οι Άγγλοι ως δέκατη ένατη, οι Αμερικάνοι ως όγδοη.

Στις πρώτες επιλογές η Ελλάδα είναι για τους κατοίκους βαλκανικών χωρών, όπως η Αλβανία, η Ρουμανία (2η), η Σερβία (1η), η Βουλγαρία (1η), Β. Μακεδονία (1η). Πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα και για τους τουρίστες από την Κύπρο. Το θετικό είναι ότι στις χώρες αυτές, η πανδημία ήταν ελεγχόμενη σε σημαντικό βαθμό και φαίνεται ότι πληρούνται τα κριτήρια για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Μέσα στη βδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, για τις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική ενδεικτικών-δειγματοληπτικών ελέγχων και όχι μαζικών τεστ, για τους τουρίστες.


Πηγή: typos-i,gr