Ξεκίνησε σήμερα, παγκόσμια μέρα των μουσείων, η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα Τεκμήρια», με την παρουσίαση του εντυπωσιακού πρώτου τέτοιου «αθέατρου τεκμηρίου» που ήρθε το φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εργασιών του.

Στη δράση θα παρουσιάζεται έως τις 30 Μαίου καθημερινά ροή ημερησίων αναρτήσεων στη σελίδα του του μουσείου στο Facebook, με επιλεγμένα και σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό, αλλά και άγνωστες στιγμές από την ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξή τους.

Πρώτο τέτοιο «αθέατο τεκμήριο» ένας απολιθωμένος κορμός υποτροπικού καρποφόρου δένδρου ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του μουσειακό έκθεμα καθώς διατηρεί ακέραιο το ριζικό σύστημα του δένδρου.

Aποκαλύφθηκε το 2015 κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της μακρόχρονης καταπόνησης του, που οφείλεται, τόσο στη θέση του σε πολύ μικρό βάθος από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους, όσο και στην έντονη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή. Αποσπάσθηκε με χρήση ειδικού νάρθηκα και συντηρήθηκε για σχεδόν τέσσερα χρόνια στα εργαστήρια του Μουσείου με υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς. Σήμερα παραδόθηκε στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των σωστικών επεμβάσεων καθαρισμού, συντήρησης, συγκόλλησης, ανασύστασης και αποκατάστασης.

Ας σημειωθεί ότι ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου που διασχίζει την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο, έχει αποκαλυφθεί, συντηρηθεί και διατηρηθεί στην φυσική του θέση κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών, μεγάλος αριθμός απολιθωμένων κορμών μεταξύ των οποίων και γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Ελλάδα. Με την εφαρμογή πρωτότυπης μεθοδολογίας και αυστηρών κανόνων συντήρησης χιλιάδες απολιθωμένα τμήματα δένδρων, κλαδίσκοι και φύλλα αποκαλύφθηκαν, συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν και αποτελούν πλέον τμήμα των συλλογών του μουσείου».

Η δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα Τεκμήρια». πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι: «Μουσεία για την ισότητα, ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή» θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ