«Κάνουμε την κάθε Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας COVID-19». Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί η 31η Μαΐου, προτρέπει για τη διακοπή του καπνίσματος και ενημερώνει για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την πανδημία της νόσου COVID-19, όσον αφορά το κάπνισμα και την έκβαση της νόσου.

Σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19, αναδείχθηκαν τα εξής θέματα:

«α) το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Σακχαρώδης Διαβήτης κλπ), που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από COVID-19,
β) το κάπνισμα αυξάνει τη θνησιμότητα ενδονοσοκομειακά σε όσους ασθενείς με COVID-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν
γ) δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες, που να αποδεικνύουν ευμενή επίδραση του καπνίσματος ή της νικοτίνης στη νόσο COVID-19. Οι υπάρχουσες, προς το παρόν, μελέτες έχουν σημαντικά μεθοδολογικά ελλείμματα και κάποιες χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

«Γνωρίζουμε ήδη, ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη, η πνευμονιοκκοκική πνευμονία και η φυματίωση. Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, οι παθητικοί καπνιστές 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, ενώ τα βρέφη, των οποίων και οι δύο γονείς καπνίζουν, που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκρoσσωτή κάθαρση των αεραγωγών», υπογράμμισε.


Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια γενιά εξαπατημένη

«Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης, έχει τεθεί ως πρωταρχικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για το 2020. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς εσωτερικά έγγραφα της σχετικής με τον καπνό βιομηχανίας αποκαλύπτουν έρευνα σε βάθος και υπολογισμένες προσεγγίσεις σχεδιασμένες για να προσελκύσουν μια νέα γενιά χρηστών καπνού. Οι προσεγγίσεις αυτές αφορούν αρχικά τον σχεδιασμό των καπνικών προϊόντων, αλλά και τις εκστρατείες marketing, οι οποίες στοχεύουν στην αντικατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων - που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες οφειλόμενες στον καπνό - με καινούργιους, νεαρούς καταναλωτές», ανέφερε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης, η Ιωάννα Μητρούσκα, συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ.

Σε απάντηση σε αυτή τη συστηματική, επιθετική και διαρκή τακτική της σχετικής με τον καπνό βιομηχανίας, για την προσέλκυση μιας νέας γενιάς χρηστών καπνού, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2020 ξεκινάει μια εκστρατεία αντι-marketing και δίνει στους νέους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Big Tobacco.

«Στηρίζουμε, λοιπόν, το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια γενιά εξαπατημένη από τα ψέματα της καπνοβιομηχανίας, η οποία προσποιείται ότι προωθεί την ελευθερία της προσωπικής επιλογής, διασφαλίζοντας παράλληλα αιώνια κέρδη -ανεξάρτητα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πληρώνουν με τη ζωή τους κάθε χρόνο», τόνισε η κ. Μητρούσκα.


Πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους

Προτεραιότητα της ΕΠΕ, είναι η πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους και η παροχή βοήθειας στους καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν, μέσω στοχευμένων δράσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΠΕ υλοποιεί, μεταξύ άλλων, διαδραστικά προγράμματα σε σχολεία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, όπως είναι το πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» και διοργανώνει ημερίδες και παρουσιάσεις ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία- και όχι μόνο- που σχετίζονται με τη χρήση καπνού και την ευαισθητοποίηση όλων για την εφαρμογή πολιτικών ελάττωσης της κατανάλωσης καπνού, ανέφερε η Μάρθα Ανδρίτσου, συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ. Πρόσθεσε ότι βασικό πυλώνα της προσπάθειας αυτής, αποτελούν τα πρωτοποριακά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν από το 2000 στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ