Η φετινή σεζόν είναι σίγουρα… αλλόκοτη. Καταρχάς, τουριστικά δεν έχει ξεκινήσει καν, μιας και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά για μια βδομάδα ακόμα.

Επίσης, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, συν μια σημαντική δόση ανησυχίας για την είσοδο άνευ ελέγχου των τουριστών στη χώρα.

Ένα ακόμα θέμα, είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι αρκετά πίσω από αυτά που περίμενε ο τουριστικός κλάδος (κάτι που συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο της εργασίας).

Ωστόσο, ένα πρώτο σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο ανά περιοχή.

Ένας βασικός στόχος είναι «να βγούνε τα έξοδα». Οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, εκτιμούν ότι φέτος θα χαθεί σχεδόν το μισό τουριστικό προϊόν, οπότε θα προσπαθήσουν να ανασχέσουν τη ζημιά, μέχρι την «ίσαλο γραμμή», κυρίως με τον εγχώριο και οδικό τουρισμό, αλλά και με τους επισκέπτες από την Αλβανία. Ο παλιός, οριακά ρατσιστικός αστεϊσμός, έχει πάρει ήδη την εκδίκησή του, καθώς οι τουρίστες από την Αλβανία είναι ήδη ένα αναγνωρίσιμο μέγεθος.

Ειδικά για την Ήπειρο όμως, φέτος ίσως αποβεί και σωτήριο μέγεθος. Οι ξενοδόχοι, ανάμεσα στις ελλείψεις των μέτρων, παρατηρούν και ότι δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για διακρατική συνεργασία με την Αλβανία, όπως γίνεται με άλλες χώρες, στο πλαίσιο του τουριστικού καλοκαιριού.

Το ρίσκο ωστόσο είναι υπαρκτό. Η κίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο, καθώς, έτσι και αλλιώς, το καλοκαίρι είναι μια «ήσυχη» εποχή για την πόλη. Ήδη έχουν χαθεί τα συνέδρια, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα.

Ωστόσο, στα παράλια της Ηπείρου, οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο υπάρχουν ακόμα. Η πολιτική των ξενοδόχων σε όλη την Ήπειρο (και αλλού φυσικά) να μην επιβάλλουν «ποινή» σε περίπτωση ακύρωσης, έχει διατηρήσει τις κρατήσεις.