Ένα απίθανο σκηνικό συνέβη κατά την ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όταν κλήθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης να ψηφίσει, έριξε το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο. Το περιστατικό κατέγραψε το κανάλι της Βουλής:

Παρότι η κάλπη… παραδοσιακά δεν ανοίγει πριν τελειώσει η ψηφοφορία, η εφορευτική πήρε μια απόφαση πολύ συζητήσιμη και ανακόλουθη, να ανοίξει η κάλπη, να βγει το ψηφοδέλτιο και να το ξαναρίξει ο κ. Καλογιάννης, σε φάκελο αυτή τη φορά, αντί το ψηφοδέλτιο να ακυρωθεί στην καταμέτρηση.

Μάλιστα, ενδεικτικό της «χαλαρότητας» που επικρατούσε είναι τα σχόλια βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Αρβανιτίδη ο οποίος λέει ότι «δεν θα το καταλάβουν» χωρίς να διευκρινίσει «ποιοι» και ξεχνώντας την ύπαρξη των μικροφώνων.

Προφανώς, η ψήφος του κ. Καλογιάννη είναι δεδομένη, καθώς δεν χρειάζεται καν να κάνει αυτό που έκανε ο συνάδελφός του κ. Βλάχος, ο οποίος… επέδειξε το ψηφοδέλτιο πριν το ρίξει (σε φάκελο…) για να επιβεβαιώσει την κομματική του πειθαρχία.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν έγινε όπως ορίζει ο νόμος. Η κάλπη ανοίχτηκε, ο κ. Καλογιάννης έκανε όλη τη σωστή διαδικασία, ενώπιον μάλιστα του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά και… χαλαρά.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της προς τον κ. Τασούλα αναφέρει το θέμα και τονίζει μεταξύ άλλων: «Βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων – πόσο δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του ναού της δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων».

Σημειώνει ακόμα ότι «στο βίντεο έχει καταγραφεί η έκδηλη αναστάτωση από το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα ληφθεί ως άκυρο στην καταμέτρηση και η προσπάθεια να ‘διορθωθεί το λάθος’».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί άκυρη τη διαδικασία και η κα Γεροβασίλη προσθέτει: «Δυστυχώς, η παρουσία σας δεν απέτρεψε τα μέλη της Εφορευτικής να συνεχίσουν την –άκυρη-πλέον εκλογική διαδικασία σα να μην συμβαίνει τίποτα. Ως εκ τούτων, η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».




Πηγή: typos-i.gr