Σαν σήμερα το 1997 είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η δήλωση του αναπληρωτή τότε Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό ΚΛΙΚ, υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τον αδειάζει αμέσως και λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο.

Από την άλλη το ΚΚΕ και η ΓΓ της Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα ζητούσε την αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση.

Πώς ήταν η Ελλάδα πριν 23 χρόνια!


Τι έγραφαν "Τα Νέα" τότε

Στο θέμε της αποποινικοποίησης της χρήσης χασίς επανήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Διατυπώνοντας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΚΛΙΚ» την προσωπική του άποψη για το θέμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναφέρει προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει παλιότερα μαζί με άλλους βουλευτές, σύμφωνα με την οποία ο χρήστης κάνναβης θα έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί στο σπίτι του μια μικρή ποσότητα για δική του μόνο χρήση. Την ποσότητα αυτή του χασίς ο χρήστης δεν θα έχει το δικαίωμα να τη διακινεί ή να την πουλάει.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι με τον μη διαχωρισμό της κάνναβης από τα σκληρά ναρκωτικά ο νέος τα συνδέει και οδηγείται από το ένα στο άλλο μέσω των εμπόρων. Η ίδια νομική αντιμετώπιση της κάνναβης και των σκληρών ναρκωτικών, τους μόνους που βοηθάει στην πραγματικότητα, λέει ο υπουργός, είναι την οργανωμένη μαφία. Με πρόταση τού κ. Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διοργανώσει συμπόσιο - συζήτηση για να ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους, στην Αθήνα από 20- 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό, αυτοί που υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά αθροίζονται στο 53,8% και κατά το 40,8%. Την αποποινικοποίηση της χρήσης του χασίς τη ζητεί το 38,5%.