Η 'Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (EINH) εξέδωσε ανακοινώσεις για την κατάσταση για τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου στις 23 Ιανουαρίου και 20 Μαρτίου 2020. Τις παραθέτουμε πλάι- πλάι. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα



Γενικό Νοσοκομείο - ΚΥ Φιλιατών

23 Ιανουαρίου 2020
Το Νοσοκομείο υπολειτουργεί και λειτουργεί μόνο γιατί το εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό, μετά τις νόμιμες μεταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες (Κ.Υ. και Νοσοκομεία) καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οι προκηρύξεις θέσεων έχουν παγώσει επ' αόριστον. Σε καθεστώς συρρίκνωσης οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με 2 εως 3 γιατρούς για να καλύψουν 31 ημέρες το μήνα (π.χ. παθολογική κλινική). Το αναισθησιολογικό λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς για να γίνονται τα χειρουργεία (;;). Το ακτινολογικό χτύπησε κόκκινο κυριολεκτικά με ένα μόνο γιατρό να απομένει. Για κάλυψη κάποιων ενεργών εφημεριών έρχονται γιατροί από άλλες υγειονομικές μονάδες (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ). Από το Νοέμβριο δεν υπάρχει αξονικός. 0 νέος αξονικός είναι εκτός λειτουργίας από διμήνου λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του προσωπικού και μη έκδοσης ακόμη της άδειας λειτουργίας του. Η Διοίκηση ακολουθεί πιστά την πολιτική της κυβέρνησης (ακόμη μεγαλύτερη μείωση κονδυλίων) καλύπτοντας τα κενά με ημίμετρα.

20 Μαρτίου 2020
Και εδώ το υλικό προστασίας είναι ανεπαρκέστατο και χορηγείται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι εκτεθειμένο. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στην προστασία των εργαζόμενων στα ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, που είναι μονάδες Υγείας στις οποίες απευθύνονται σε πρώτη φάση πολλοί πολίτες. Η ΕΙΝΗ ευχαριστεί όσους εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων στις Δομές Υγείας (γιατρούς, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό προσωπικό κ.λ.π.)


Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

23 Ιανουαρίου 2020
Στο ήδη μειωμένο προσωπικό, που βιώνει την υπερεφημέρευση με τη μορφή του «εντέλλεσθε» προσθέτουν με το καθεστώς του «εντέλλεσθε» μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Τα Εντέλλεσθε οδηγούν τους γιατρούς σε παραίτηση. Συγκεκριμένα ο επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε πριν καλά-καλά διορισθεί γιατί μετακινήθηκε για εφημερίες στο νοσοκομείο της Λευκάδας. Η Γενική Ιατρός από το ΚΥ Φιλιππιάδας παραιτήθηκε για παρόμοιους λόγους. Η τακτική μετακίνησης ιατρών από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Λευκάδας διαταράσσει περαιτέρω την λειτουργία των τμημάτων υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου στους κατοίκους της περιοχής. Οι εναπομείναντες γιατροί συνεχίζουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.


20 Μαρτίου 2020
Γενικά στο νοσοκομείο υπάρχει ένα υποτυπώδες επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο βασίζεται στο προ-καταρτικό σχέδιο που εστάλη από το υπουργείο και διαμορφώθηκε στα εδώ δεδομένα. Αυτό το σχέδιο δίνει έμφαση στο πως θα γίνει η διαχείριση των ασθενών με εμπύρετο και τίποτε άλλο. Είναι σε γενικές γραμμές πρόχειρο γραμμένο διότι αρκετά απ' όσα λέει δεν εφαρμόζονται, τουλάχιστον εύκολα. Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Βασικό ειδικό πρόβλημα του νοσοκομείου είναι οι χώροι του. Το νοσοκομείο είναι παλιό, μικρό, χωρίς χώρους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα διασποράς. Επίσης έχουν διαμορφωθεί κάποιοι εξωτερικοί χώροι όπως ένα κοντέινερ και ο οικίσκος του ΕΚΑΒ για εξέταση των εμπύρετων. Σοβαρή έλλειψη σε υλικά. Μάσκες γυαλιά, ποδιές κτλ. Γυαλιά δεν έχουν δοθεί ακόμα να χρησιμοποιούνται. Ειδικά εντοπίζεται πρόβλημα σε μάσκες FFP2 και FFP3, που είναι υψηλής προστασίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς με τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας όταν εξετάζεται ένα ύποπτο ή πιθανό κρούσμα. Είναι σοβαρό πρόβλημα. Το προσωπικό δεν φτάνει και δουλεύει ήδη οριακά, πριν καν υπάρξει αύξηση της κίνησης. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί κάπως διότι έχουν επιταχθεί νοσηλεύτριες από κέντρα υγείας. Πρωτοβάθμιο δίκτυο για αντιμετώπιση των πιο απλών περιστατικών είναι πρακτικά ανύπαρκτο.



Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

23 Ιανουαρίου 2020
Αποτελεί μείζον πρόβλημα η τεράστια έλλειψη στο Νοσοκομείο σε ειδικευόμενους ιατρούς που εδώ και χρόνια το καταγράφει η ΕΙΝΗ. Αντί λοιπόν να δοθούν κίνητρα και να βρεθούν τρόποι να υπάρξουν ειδικευόμενοι η λύση δόθηκε με ημίμετρα από τον απερχόμενο διοικητή και με απόσπαση 10 Αγροτικών ιατρών από τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να καλυφθούν θέσεις ειδικευόμενων με Αγροτικούς γιατρούς, χωρίς ειδίκευση. Το καθεστώς αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει και ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου. Η εφημερία με αγροτικό ιατρό είναι επικίνδυνη και επισφαλής και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Καθώς αρκετοί αγροτικοί και Γενικοί γιατροί των ΚΥ προσφέρουν υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών διαμαρτύρονται ότι έχουν πάνω από μήνα να δουν γιατρό στην περιοχή τους. Ανεπάρκεια προμήθειας απαραίτητων υλικών όπως μάσκες, γυαλιά προστασίας , στολές, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα δανεισμού υλικών προστασίας από το ΠΓΝΙ.


20 Μαρτίου 2020
Να ενισχυθεί με προσωπικό το Νοσοκομείο και κυρίως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς οι αιμο-καθαιρόμενοι ασθενείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, η παθολογική και οι καρδιολογική που είναι ήδη υποστελεχωμένες.


Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

23 Ιανουαρίου 2020
Συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο της Άρτας λειτουργεί με τη Διευθύντρια, έναν επικουρικό και κατά καιρούς με απόσπαση από το ΙΚΑ. Οι θέσεις αν και προκηρύσσονται παραμένουν άγονες, λόγω των προβλημάτων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη. Δεν υπάρχει Νεφρολόγος και η χειρουργική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης.


20 Μαρτίου 2020
Σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 30 εργαζόμενοι του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ που διαχειρίστηκαν το περιστατικό το οποίο βρέθηκε θετικό στον covid -19 και το οποίο διακομίστηκε στο ΠΓΝΙ Η πενία τέχνας κατεργάζεται και έτσι η έλλειψη σε μάσκες οδήγησε στο να ράβουν μάσκες με ύφασμα,


Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

23 Ιανουαρίου 2020
Συνεχίζουν τα προβλήματα έλλειψης ιατρών στα ΤΕΠ και οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί προκηρύσσονται από την αρχή και θα καθυστερήσουν. Έτσι τα προβλήματα κάλυψης των ΤΕΠ θα συνεχίσουν. Τμήματα και κλινικές λειτουργούν με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή γενικούς γιατρούς σε εφημέρευση. Όταν ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο παραμένει με κλινικές χωρίς ειδικευόμενους την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται επιχειρηματικά από τις κυβερνήσεις υγείας γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική παροχή υγείας υποβαθμίζεται και η ιατρική εκπαίδευση υστερεί, έτσι ώστε να γίνεται ...παραμύθι η μεγάλη ανάπτυξη. Απλά ενισχύεται και επεκτείνεται η κατεύθυνση για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση με τη μορφή ΝΠΙΔ, με τμήματα υποβαθμισμένα και τμήματα με ακμάζουσα κερδοφορία για την επιχείρηση ΠΓΝΙ.

20 Μαρτίου 2020
Είναι Νοσοκομείο αναφοράς. Ανάληψη κεντρικής ευθύνης με επιτελικό έλεγχο για την ενημέρωση των πολιτών και την προστασία των εργαζομένων. Ανάδειξη σχεδιασμού εποπτείας. Η ενημέρωση να γίνεται από διευρυμένη επιτροπή (επιτροπή λοιμώξεων - διοίκησης). Δεν μπορεί να είναι η κάθε κλινική υπεύθυνη χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Άμεση ολοκλήρωση της μιας πτέρυγας της Παιδιατρικής κλινικής με εξοπλισμό για νοσηλεία ασθενών. Καθορισμός ανά κλινική των αναγκαίων κλινών απομόνωσης. Απαραίτητα υλικά σε κάθε κλινική και τμήμα κατανεμημένα ορθολογικά ανάλογα με την επικινδυνότητα της κλινικής/τμήματος στην κρίση. Άμεση έναρξη της λειτουργίας ελέγχου των πιθανών κρουσμάτων από covid -19 στο ΠΓΝΙ και επάρκεια σε αντιδραστήρια για την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών. Η διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απαιτεί διπλασιασμό του προσωπικού λόγω του αυξημένου χρόνου ενασχόλησης με τα περιστατικά αυτά με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Εάν μείνει το υπάρχον προσωπικό θα μειωθεί αντικειμενικά η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας και μη διασποράς από τους υγειονομικούς. Όσο περνάνε οι εβδομάδες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μειώνουν διαρκώς το επίπεδο των απαραίτητων μέτρων προστασίας χωρίς καμιά επιστημονική αιτιολόγηση, αλλά προσαρμόζοντας τις οδηγίες στην ένδεια υλικού την στιγμή που έχουμε να παλέψουμε έναν αόρατο εχθρό και χρειάζεται προληπτικά όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας; να έχουν την υψηλότερη προστασία . Ήδη έχουν νοσήσει 48 υγειονομικοί και έχουν βγει σε καραντίνα 300 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί θα βγάλει εκτός την 1η γραμμή και οι εφεδρείες θα κληθούν πολύ γρήγορα να πιάσουν δουλειά και θα καούν και αυτές. Οπότε το διαθέσιμο προσωπικό θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο με χιλιάδες νέες προσλήψεις. Η αναδιοργάνωση στην λειτουργία του ΠΓΝΙ με συρρίκνωση κλινικών και αποτροπή εισαγωγών, κατά το δυνατόν, θα οδηγήσει: 

1ον σε τεράστια πίεση τα γύρω νοσοκομεία που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον κύμα ασθενών που θα πάει εκεί και
 2ον εκείνους που δεν μπαίνουν σε νοσηλεία τώρα να έρθουν σε βαρύτερη κατάσταση στο επόμενο διάστημα, όταν δηλαδή θα έχει φουντώσει το κύμα του κορονοϊού. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη τεράστιας ενίσχυσης στα γύρω νοσοκομεία για να μην χάσουμε την μάχη με τους συνήθεις ασθενείς γιατί οι ανάγκες τους προστίθενται σε αυτές των ασθενών με κορονοϊό.
 Όσοι εφησυχάζουν και ωραιοποιούν την κατάσταση παίζουν τον ρόλο του «προδότη εν καιρώ πολέμου»