Το μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ο τρόπος με τον οποίον δρά : 
 
1) Έχει μεγάλη ικανότητα μετάδοσης με τον αέρα και με άλλες οδούς.
2) Προσβάλλει τα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών των πνευμονικών κυψελίδων.
3) Ο υποδοχέας του στα εν λόγω κύτταρα είναι το λεγόμενο μετατρεπτικό ένζυμο.


Οι δράσεις του είναι οι εξής :


  Μπαίνει στα κύτταρα του ενδοθηλίου των τριχοειδών και αναπαράγεται εκεί. Επειδή είναι ιός RNA - ρετροϊός - όπως ο HIV του AIDS, αναγκαστικά το γονιδίωμά του πρώτα μεταγράφεται σε DNA και μετά ενσωματώνεται στο DNA του ενδοθηλιακού κυττάρου. Με την ενσωμάτωση αρχίζει ο λυτικός κύκλος, όπου τα γονίδια του ιού παράγουν mRNA για την κατασκευή των πρωτεϊνών του και του γενετικού υλικού του (RNA). Όταν τα αντίγραφα του ιού έχουν κατασκευαστεί, τότε σπάζουν την κυτταρική μεμβράνη και εξαπλώνονται στα γειτονικά κύτταρα. Σε λίγες ώρες ή ημέρες τα τριχοειδή των πνευμονικών κυψελίδων έχουν χάσει μεγάλο τμήμα των ενδοθηλίων τους, οπότε προκύπτουν μικρές αιμορραγικές εστίες παντού καθώς και οι αντίστοιχες φλεγμονές. Η αναπνευστική μεμβράνη υφίσταται καταστροφή, οπότε η ανταλλαγή των αερίων μειώνεται τόσο, όσο περισσότερο εξαπλώνεται η προσβολή των ενδοθηλίων των τριχοειδών. Χωρίς ενδοθήλιο τα τρχοειδή δεν λειτουργούν. Επίσης χωρίς ενδοθήλιο δεν μπορούν να παράγουν μέσω του μετατρεπτικού ενζύμου την αγγειοτονίνη ΙΙ, οπότε ο μηχανισμός διατήρησης της αρτηριακής πίεσης αποδιοργανώνεται. Συνεπώς ο ασθενείς δεν μπορεί ούτε να διώξει διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα του, ούτε και να εισάγει οξυγόνο σε ποσότητες φυσιολογικές. Ακόμα δεν μπορεί να κρατήσει πίεση φυσιολογική. Τα κύτταρα όλου του σώματος υποξυγονώνονται και η πτώση της πίεσης εντείνει ακόμη πιο πολύ την ανεπάρκεια του οξυγόνου. Έτσι δεν μπορεί σε κυτταρικό επίπεδο, στα μιτοχόνδρια, να γίνει ουσιαστική παραγωγή ΑΤΡ με αποτέλεσμα όλα τα όργανα να υπολειτουργούν, λόγω της ισχαιμίας. Έτσι προκύπτει η λεγόμενη πολυοργανική ανεπάρκεια και εν τέλει ο θάνατος.

  Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δρα πολύ ύπουλα και είναι θανατηφόρος για όλους όσους έχουν χαμηλό ανοσολογικό σύστημα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολη νοσος γιατί εξελίσσεται και με υψηλή ταχύτητα. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα θεωρητικά μπορούν να εμποδίσουν την αναπαραγωγή του. Επίσης και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου μπορούν να περιορίσουν ενδεχομένως την είσοδό του στο σώμα.

  Σας παρακαλώ χρησιμοποιείστε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Μιλώ για τρία γραμμάρια την ημέρα ή και περισσότερο. Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης C. Δεν είναι πανάκεια αλλά θα βοηθήσει. Σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους είναι σωστή επιλογή η ενδοφλέβια χορήγηση. Σε νοσούντες αναφέρονται περιπτώσεις θεραπείας με βιταμίνη C υψηλών δόσεων (έως και 20 γραμμάρια την ημέρα). Ο συνδυασμός με L- καρνιτίνη θα μειώσει την ένταση του ARDS. Επίσης είναι δυνατόν η χορήγηση ιντερφερόνης να βοηθήσει την πρόληψη αλλά και την θεραπεία. Φυσικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την βελτίωση της πρόγνωσης ενός ήδη νοσούντος-νοσούσης είναι οι κάτωθι αντιοξειδωτικές ουσίες : γενιστεϊνη, απιγενίνη, γαλλικό οξύ, κατεχίνη, επιγαλλοκατεχίνη, υδροξυτυροσόλη, θυμόλη, καρβακρόλη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, βιοφλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη, συνένζυμου Q, κυστεϊνη, κυστίνη. Από φάρμακα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι η τριμεταζιδίνη, η Ν-ακετυλοκυστεϊνη, το μερκαπτοηλεκτρικό οξύ. Η νιμσουλίδη επίσης δρα ως αναστολέας ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη C προαναφέρθηκε.
Επίσης είναι σημαντικό τα τεστ να γενικευτούν και η κυβέρνηση να τα κάνει σε όλους για να ξέρουμε τι γίνεται με ακρίβεια και για να μονιτοράρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
  Φυσικά προϊόντα που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολλά : εσπεριδοειδή, ελιές πράσινες - το δυνατόν άγουρες, ιξός εχινάκεια, κουρκουμάς, ελαιόλαδο φρέσκο κι όσο το δυνατόν ελάχιστα ραφιναρισμένο, τήλιο, ΡΙΓΑΝΗ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ (τσάϊ του βουνού), θυμάρι, πρόπολη μελισσών κ.α

  Παρακαλώ τους γιατρούς να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική και να την εφαρμόσουν εκτεταμένα. Τέλος παρακαλώ όλους τους φίλους να διαδώσουν αυτό το κείμενο όσο περισσότερο μπορούν. Μιλώ ως επιστήμονας και ως μέλος ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπογραμμίζω ότι αυτό που υποδεικνύω ΔΕΝ είναι θεραπεία του κορωνοϊού αλλά μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την διαχείριση της νόσου, σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και σε επίπεδο θεραπείας.

Σπύρος Καρκαμπούνας, Βιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας

Παρακαλώ διαδώστε το και διαβάστε το αναλυτικά, ειδικά όσοι έχουν ιατρικές, φαρμακευτικές, βιολογικές, κτηνιατρικές και νοσηλευτικές επαγγελματικές γνώσεις. Η φύση των ουσιών που προτείνονται είναι τέτοια που δεν εγκυμονεί κινδύνους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.