Οι φόβοι των ειδικών για τη μετάδοση του ιού από τους νέους στους ηλικιωμένους επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και προδιαγράφεται η αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Τον Ιούλιο οι άνω των 65 ήταν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων. Toν Αύγουστο το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 8,3%, που αφορά πάνω από 6.000 ηλικιωμένους.

«Παρατηρούμε μια μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους κάτω των 39 και αύξηση στις μεγάλες ηλικίες», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Το τελευταίο 24ωρο σε 103.260 τεστ, καταγράφηκαν 3.538 νέα κρούσματα, 336 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 28 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Περισσότερα από 100.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό κλείστηκαν από τη Δευτέρα, ενώ τις επόμενες ημέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να προμηθεύονται σκευάσματα για εμβολιασμούς κατ’ οίκον ή στα ιατρεία τους.

Ένας ιερέας από τις Αρχάνες Κρήτης ανέλαβε πρωτοβουλία για να πείσει τον κόσμο για τη σημασία του εμβολιασμού. Μετατρέπει σε εμβολιαστικό κέντρο για μια ημέρα τον ιερό ναό της Παναγίας.

Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν έξω από ιερούς ναούς και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με κινητές μονάδες.
Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα

Οι προβλέψεις των ειδικών επαληθεύονται. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Το δεκαπενθήμερο 2-15 Αυγούστου σε τυχαία δειγματοληψία στις περιφέρειες ξεπέρασε το 94%.

Έφτασε μάλιστα το 100% στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Το διάστημα 19 Ιουλίου με 16 Αυγούστου από τα 2.044 τυχαία ή στοχευμένα δείγματα τα 1.883 αφορούσαν μεταλλάξεις και τα 1760 από αυτά, η συντριπτική τους πλειονότητα, τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ακολουθεί η ‘Αλφα που εντοπίστηκε σε 87 δείγματα.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Κατά της αναστολής εργασίας η αντιπολίτευση

Πάνω από 20.000 υγειονομικοί, δηλαδή περίπου το 20% του προσωπικού, αν μέχρι τα τέλη του μήνα δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, από 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές με συγχωνεύσεις και τρίμηνες συμβάσεις. Πέρα από τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων παραμένει στο τραπέζι.

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών

Δεν μπορεί να χάσει άνθρωπος τη δουλειά του γι`αυτό, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι με αυτή κίνηση η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει τον κόσμο.

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάθε προετοιμασίας για τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων, οδηγούν το σύστημα σε αδιέξοδο, αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς λειτουργούς είναι αντιδημοκρατική και απάνθρωπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν υγειονομικοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας δεν εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr