Στην πιο δύσκολη και καταστροφική περίοδο που βιώνει η ανθρωπότητα παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, το βλέμμα χρειάζεται να στραφεί με την ίδια προσοχή και ανησυχία στην παράλληλη πανδημία της παραπληροφόρησης, της ρητορικής του μίσους, της έκπτωσης των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των έντονων ανισοτήτων που εμφανίζονται με σταθερά και απειλητικά βήματα στις κοινωνίες όλο και περισσότερο.

Μέσα στη δίνη της πανδημίας οι νέες μορφές ανισότητας και διακρίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς ευπαθών ομάδων πληθυσμού, δεν είναι κάτι που τιμά καμία κοινωνία που επιθυμεί να προσδιορίζεται ως δημοκρατική.

Τουναντίον, η έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, δημιουργεί ασφυξία σε έναν γυάλινο κώδωνα, αποκόπτοντας κοινωνικές ομάδες από τα βασικά τους δικαιώματα.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, χαιρετίζει και αυτήν τη χρονιά τον Περίπατο κατά των Διακρίσεων, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών με τη συμμετοχή οργανώσεων και συλλογικοτήτων από την Κοινωνία των Πολιτών, και στέκεται αλληλέγγυα σε όλες εκείνες τις ομάδες που πλήττονται από το ρατσισμό και τις διακρίσεις (ΑΜΕΑ, LGBTQI, Ρομά, μετανάστες, άτομα που ζουν με HIV, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές-εθνοτικές ομάδες, κτλ).

Καμία προσπάθεια για αλλαγή της ρότας για ανοιχτές και ανθρώπινες κοινωνίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σπασμωδικά και μεμονωμένα. Χρειάζεται ένας κοινός χάρτης πορείας με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Χρειάζεται να επαναφέρουμε πρωτίστως τον πολιτικό λόγο στις αρχές και τις αξίες του ανθρώπου.