Με σκοπό την ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας και τη διεύρυνση των τομέων συνεργασίας στην μάχη κατά των ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στελέχη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ).

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Είναι κοινή παραδοχή πως τα ναρκωτικά είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΟΚΑΝΑ έχουν μία καλή συνεργασία. Είναι ένα θέμα που αλλάζει δυναμικά. Είδαμε πως ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας το εμπόριο ναρκωτικών μετεξελίχθηκε. Άλλωστε, τα ναρκωτικά συνδέονται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Είμαι προσωπικά ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για το ζήτημα. Αφορά ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Είναι μία εξάρτηση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, για αυτό και δεν μπορεί να μην είναι προτεραιότητα. Το τρίπτυχο της άμεσης παρέμβασης, της πρόληψης και της εκπαίδευσης είναι αυτό στο οποίο βασιζόμαστε για να προχωρήσουμε. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στη διαμόρφωση ενός νέου και αποτελεσματικού μοντέλου για την παραβατικότητα των ανηλίκων και την ανάγκη προστασίας τους».

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  1. Η ανανέωση και η περαιτέρω διεύρυνση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ΟΚΑΝΑ.
  2. Η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Δήμο Αθηναίων και το ΚΕΘΕΑ θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο άμεσης συνεργασίας και συντονισμού για τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών στο Κέντρο της Αθήνας.
  3. Η προετοιμασία ενός στοχευμένου και πρακτικού προγράμματος εκπαίδευσης για τους Αστυνομικούς Πρώτης Γραμμής, καθώς και ενός σύντομου εγχειριδίου οδηγιών.
  4. Η συμμετοχή του ΟΚΑΝΑ στην πρωτοβουλία του Υπουργείου για την προστασία των ανηλίκων από παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές.
Συντονιστής της όλης συνεργασίας ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
  • Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας
  • Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης
  • Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης
  • Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ Αθανάσιος Δημητριάδης
  • Αξιωματικοί των αρμόδιων Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής
  • Στελέχη των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ