Μετά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε και περνάει το υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε (ή καλύτερα δεν διαχειρίστηκε) την κρίση στον καλλιτεχνικό χώρο λόγω πανδημίας, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση με το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς αντίτιμο, από τις 18 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο νέος αυτός θεσμός, υπό τη σκέπη του οποίου έχουν μπει συγκεκριμένοι καλλιτεχνικοί φορείς, περιλαμβάνει συνολικά 55 παραγωγές και αποτελεί μια προσπάθεια να υπάρξει ένα, κάποιο αποτύπωμα του πολιτισμού αυτό το καλοκαίρι, με τα μέτρα περί αποστάσεων να ισχύουν.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς με το υπουργείο, είναι το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το ΝΕΟΝ.

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα ταξιδέψει και στην Ήπειρο. Όλες οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν, είναι συγκεντρωμένες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: από 22 έως 26 Ιουλίου…

Τι θα παρουσιαστεί, πότε και πού; Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, έχει ως εξής:


22 Ioυλίου, Ρωμαϊκό Ωδείο Πρέβεζας, «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» από το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Πρόκειται για μία οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση, η οποία βασίζεται σε διασκευή των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εντός του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Με τους ηθοποιούς: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους

23 Ιουλίου, Κάστρο Άρτας, Στέφανος Κορκολής-Σοφία Μανουσάκη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μια συναυλία του Στ. Κορκολής(πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο). Παρουσίαση μελοποιημένων έργων του Καβάφη, του Σεφέρη και του Ελύτη.

24 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει μια σειρά από χορευτικά σόλι στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου.

25 Ιουλίου, Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων, «Χαλιμά» από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Παρουσίαση της οπερέτας «Χαλιμά» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

26 Ιουλίου, Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων, «Θέλω να δω τον Πάπα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Παρουσίαση της οπερέτας «Θέλω να δω τον Πάπα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι πέραν αυτών των εκδηλώσεων, αναμένεται και ένας δεύτερος γύρος που θα αφορά τα ΔΗΠΕΘΕ και τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχαιολογικές υπηρεσίες. Μάλιστα, την Παρασκευή έγινε και τηλεδιάσκεψη του αρμόδιου γενικού γραμματέα του υπουργείου με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του ΔΗΠΕΘΕ (σ.σ. το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει πια καλλιτεχνικό διευθυντή).


Πηγή: typos-i.gr